2. 2. 2021, 18:31 | Vir: STA

Steklenice bordojca iz vesolja prispele nazaj na Zemljo

Tanjug/STA

Po več mesecih na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se je v ponedeljek na Zemljo vrnilo več sto sadik vinske trte in 12 steklenic bordojca, ki so jih uporabili v neobičajnem znanstvenem poskusu. Na inštitutu za vino v Bordeauxu jih bodo zdaj preučili, da bi videli, kako breztežnostno stanje vpliva na rast sadik in na vino.

Izsledki bi lahko tlakovali pot kmetijstvu prihodnosti.

Vino je bilo na ISS 438 dni. Njegove lastnosti bodo primerjali z bordojcem, ki so ga v podobnih razmerah ta čas hranili na Zemlji. Zasebna pokušina vina, ki jo bodo opravili strokovnjaki, je predvidena še ta mesec. 320 sadik vinske trte - polovica za sauvignon in polovica za merlot - je bilo v vesolju 312 dni.

Vodja podjetja za raziskovalne projekte v breztežnostnem stanju Nicolas Gaume je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da je bila edina razlika v pogojih na ISS skoraj popolna breztežnost, kar je za živa bitja velik stres. Rastline, ki bi postale odporne na tak stres, bi se morda tudi bolje odzvale na spremembe okolja zaradi podnebnih sprememb. "Izsledke raziskav na trti in vinu nameravamo uporabiti tudi drugje v kmetijstvu," je še dejal Gaume.

To ni prvič, da so vino poslali v vesolje. Leta 1985 je Jean-Michel Caze lastnik znamenite francoske vinske kleti Chateau Lynch-Bages francoskemu astronavtu Patricku Baudryju dal manjšo stekleničko vina letnik 1975. Tega vina sicer ni nikoli nihče poskusil v breztežnostnem stanju - še vedno je steklenica neodprta na domu Caza.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ