11. 3. 2021, 13:51 | Vir: STA

Steklenička prvega odmerka ameriškega cepiva proti koronavirusu gre v muzej

Xinhua/STA
Steklenička prvega odmerka ameriškega cepiva proti koronavirusu gre v muzej (foto: Xinhua/STA)

Predmete, ki so povezani s prvim v ZDA uporabljenim odmerkom cepiva proti covidu-19, so v torek podarili nacionalnemu muzeju ameriške zgodovine v Washingtonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prazno stekleničko cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki ga je prejela medicinska sestra Sandra Lindsay, so skupaj z iglo in cepilnim kartonom, podarili muzeju. Predmeti bodo del razstave, ki jo je muzej pričel sestavljati aprila lani, ko se je epidemije v ZDA začela.

"Ti, zdaj zgodovinski predmeti, kažejo izjemen znanstveni napredek in predstavljajo upanje, ponujeno milijonom, ki živijo v krizi, ki jo je povzročil virus," je povedala direktorica muzeja Smithsonian Anthea Hartig.

ZDA je virus še posebej prizadel, do zdaj se je namreč okužilo okoli 29 milijonov ljudi, več kot pol milijona jih je umrlo.

Muzej želi razstaviti še druge predmete, povezane z epidemijo, s pomočjo javnosti pa želi ustvariti tudi digitalno časovno kapsulo. Ljudi so zato pozvali, naj na posebni spletni strani delijo svoje izkušnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.