6. 11. 2020, 08:07 | Vir: STA

Število bolnikov s covidom v bolnišnicah se povečuje, vlada podaljšala večino ukrepov

Shutterstock

V sredo so v Sloveniji ob 5991 testih potrdili 1685 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 30 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Število hospitaliziranih je prvič preseglo tisoč, med njimi jih je 161 potrebovalo intenzivno nego. Vlada je podaljšala omejitve gibanja in zbiranja ter sklenila, da bo prihodnji teden pouk za vse na daljavo.

Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se pa po sklepu šolske ministrice Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v prihodnjem tednu izvaja na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo. "Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili," je na vladni novinarski konferenci pojasnila ministrica.

Po njenih besedah se s sprejetim ukrepom Slovenija na področju vzgoje in izobraževanja vrača v način dela, ki je bil v veljavi v času prvega vala epidemije covida-19 oz. spomladi. Dodala je, da bodo vrtci pri opravljanju nujnega varstva otrok za starše, ki ga ne morejo zagotoviti na drug način, še naprej sledili svoji presoji in presoji županov.

Ministrstvo za izobraževanje je ob tem občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok. A v Skupnosti občin Slovenije so opozorili, naj organiziranje toplega obroka zagotovi država z osnovnimi šolami, občine so pri tem lahko zgolj podpora šolam, v primeru izkazane potrebe.

Vlada je spremenila tudi odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19. Od jutri bo tako dovoljeno opravljanje storitve pedikure, ki je, kot je poudarila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman, izjemnega pomena za preventivno nego starejših.

Dovoljeno bo delovanje specializiranih otroških trgovin ter prodajaln s tehničnim blagom. Vrata bodo lahko odprle prodajalne motornih vozil in koles, pohištva, dovoljene bodo storitve na področju fotografije, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

V zaprtih prostorih bo treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši. V trgovskih centrih bo dodatno potreben ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke ter prezračevanje prostorov.

Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se podaljšuje tudi veljavnost odloka o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi, vanj so vnesli le nekaj popravkov, ki pa vsebinsko ne prinašajo sprememb. Med drugim so za tiste, ki vsakodnevno ves teden ali mesec hodijo na delo v drugo občino in imajo potrdilo delodajalca, posebej določili, da jim ni treba vsakodnevno izpisovati izjave.

Kot je dejal Hojs, bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Vsa nenujna potovanja v tujino pa je odsvetoval. Na rdečem seznamu držav oziroma njihovih delov, ob vrnitvi iz katerih je razen izjem obvezna karantena, bodo sicer po novem celotna območja Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Od italijanskih dežel pa je izjema samo Kalabrija.

Pri poklicnem in vrhunskem športu bo poslej mogoče nadaljevati tekmovanja na najvišji članski državni ravni tudi v vaterpolu in futsalu - malem nogometu, pri posamičnih športih pa je v odloku bolj natančno definirano, da so dovoljena članska državna prvenstva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ