17. 2. 2021, 07:54 | Vir: STA

Optimizem narašča ob podatkih, da se že peti teden na svetovni ravni zmanjšuje število okužb

Shutterstock

Število novih primerov okužb z novim koronavirusom je minuli teden na svetovni ravni upadlo za 16 odstotkov in je znašalo 2,7 milijona, približno 500.000 manj kot v tednu pred tem, je pozno v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Za deset odstotkov se je zmanjšalo tudi število smrti zaradi covida-19, našteli so jih 81.000.

Pet od šestih svetovnih regij je glede na podatke do vključno nedelje zabeležilo več kot desetodstoten upad novih primerov, zgolj vzhodno Sredozemlje pa porast, in sicer za sedem odstotkov.

V Afriki in v zahodnem Pacifiku so v primerjavi s predhodnim tednom potrdili 20 odstotkov manj primerov, v Evropi 18 odstotkov, v obeh Amerikah 16 odstotkov, v jugovzhodni Aziji pa 13 odstotkov manj novih okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je že v ponedeljek dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, je število novih primerov padlo že peti zaporedni teden - v tednu od 4. januarja, ko so jih potrdili več kot pet milijonov, tako skupno že skoraj za polovico.

"To kaže, da preprosti ukrepi javnega zdravja delujejo, celo ob prisotnosti različic," je dejal Tedros.

Različica novega koronavirusa, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, se je glede na podatke zadnjega tedna pojavila že v 94 državah, to je v osmih več glede na predhodni teden. Lokalne prenose različice so zabeležili v najmanj 47 državah. Različico, prvič potrjeno v Južni Afriki, so po novem zabeležili v 46 državah, dveh več kot dotlej, lokalne prenose pa v najmanj 12 od teh. T. i. brazilsko različico so zaznali v 21 državah, šestih več kot v predhodnem tednu. Lokalne prenose različice pa so potrdili v najmanj dveh od teh držav, je v torek še sporočila WHO.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.