28. 4. 2021, 08:46 | Vir: STA

Število okužb in smrtnih žrtev v Indiji še naprej strmo narašča, v zadnjih 24 urah nov dnevni rekord

Profimedia
Število okužb in smrtnih žrtev v Indiji še naprej strmo narašča, v zadnjih 24 urah nov dnevni rekord (foto: Profimedia)

V Indiji je covid-19 po zadnjih podatkih zahteval več kot 200.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 3300 v zadnjem dnevu, kar je največ doslej v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 360.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu.

 

Po podatkih indijskega zdravstvenega ministrstva je doslej v Indiji umrlo 201.187 covidnih bolnikov, od tega 3293 v zadnjih 24 urah. Število smrtnih žrtev v enem dnevu je tako prvič preseglo 3000. V zadnjem dnevu so potrdili 360.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej v katerikoli državi na svetu. Skupaj so v državi z 1,3 milijarde prebivalcev potrdili 18 milijonov okužb, od tega samo v tem mesecu šest.

Zaradi skokovitega porasta okužb, ki ga deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim političnim in verskim dogodkom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika. Še posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami. Pogosto si morajo po trije bolniki deliti posteljo. Poleg tega bolnišnicam zmanjkuje kisika.

Doslej so v Indiji porabili 150 milijonov odmerkov cepiva. Od sobote se bodo lahko cepili vsi odrasli, kar pomeni 600 milijonov dodatnih upravičencev za cepljenje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem v torek sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO. Različice zaenkrat niso označili za skrb zbujajočo, kar bi pomenilo, da je nevarnejša od prvotne različice koronavirusa.

V WHO so ob tem poudarili, da so "nujno potrebne" nadaljnje študije te in drugih različic, ki krožijo v Indiji, da bi ugotovili vpliv na prenosljivost virusa, potek bolezni in tveganje za ponovno okužbo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.