31. 3. 2020, 20:24 | Vir: STA

Število okuženih preseglo 800, vse več naporov usmerjenih v domove za starejše

profimedia
Število okuženih preseglo 800, vse več naporov usmerjenih v domove za starejše (foto: profimedia)

Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji v ponedeljek potrdili pri 46 osebah, s čimer je število potrjenih primerov okužb doseglo 802. V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki s covidom-19. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je dejal, da trenutno vse napore usmerjajo v domove za starejše, ki so po njegovih besedah glavno bojišče.

V ponedeljek, ko so iz bolnišnice odpustili šest bolnikov, so opravili 1125 testiranj na novi koronavirus, okužbo so potrdili pri 46 osebah. Skupno so v Sloveniji tako našteli že 802 potrjena primera okužb. V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki.

Število umrlih z boleznijo covid-19 se je v Sloveniji, kjer so opravili 22.474 testiranj, tako povzpelo na 15. V ponedeljek je bilo hospitaliziranih 119 oseb, od teh jih je 28 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.

Na kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes hospitaliziranih 50 bolnikov. V intenzivni enoti je 14 bolnikov s covidom-19, dva so že ekstubirali. Kot je ocenila Tadeja Kotar z infekcijske klinike, je to tudi "zaradi izjemno dobrega dela intezivistov in celotne ekipe". Izpostavila je še, da o novem virusu vsak dan vedo nekaj več.

V mariborskem UKC medtem zdravijo 32 bolnikov. Vseh devet bolnikov v intenzivni enoti potrebuje respirator.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Rozman je v izjavi na popoldanski novinarski konferenci opozoril, da je v domovih za starejše bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala. Vse napore zato usmerjajo v te kritične točke, da bi zajezili širjenje okužbe.

Kot je pojasnil, se okužbe v domovih za starejše prenašajo z veliko lahkoto. Poleg tega je v njih nastanjena populacija, ki je najbolj občutljiva za okužbe, in pri kateri je smrtnost največja. "Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami," je opomnil.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je ugotavljal, da so ukrepi, ki so bili izvedeni v domu v Metliki, pokazali, da je pravočasna razselitev najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe v domovih. O tem se bodo po njegovih besedah pogovarjali danes zvečer na sestanku vrha koalicije pri premierju Janezu Janše. Že v ponedeljek zvečer pa je Kacin s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom govoril o tem, kam bi lahko premestili oskrbovance. Kot je napovedal, bo za vsak dom pripravljena drugačna ureditev.

Domovoma starejših v Šmarju pri Jelšah in Metliki se je kot žarišče okužb pridružil dom starejših v Ljutomeru, kjer se je število stanovalcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom povečalo na 16. V ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih šest, so namreč testirali večje število stanovalcev.

Dan je razburkal tudi vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, ki je v intervjuju za Mladino dejal, da zadnja vladna zaostritev omejitve gibanja ni bila potrebna. "Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je dodal.

Zdravnica Tina Bregant je po drugi strani opozorila, da bomo epidemijo koronavirusa zajezili le, če bomo dosledno upoštevali strokovno utemeljena navodila. Na pomisleke o smotrnosti nošenja zaščitnih mask zdravnica odgovarja, da so države, ki tradicionalno bolj pogosto nosijo maske, uspele okužbo zajeziti mnogo hitreje kot države, kjer uporabe mask v javnem prostoru ni.

"Jaz osebno mislim, da smo na točki, ko se pravzaprav odloča, kam bo zavila krivulja. Ali bomo šli po poti Italije in nam bo situacija spolzela iz rok ali pa z doslednim in striktnim upoštevanjem ukrepov in dodajanjem celo nekaterih novih, kot je razkuževanje, to krivuljo upočasnimo in se pridružimo državam, ki so epidemijo obvladale," je dejala.

Proizvodnje mask pa so se v tej krizi lotila tudi nekatera podjetja, ki jim to sicer ne predstavlja osnovne dejavnosti.

Kidričevsko podjetje Boxmark tako denimo že teden dni proizvaja zaščitne maske za potrebe državnih blagovnih rezerv. Kot je za STA povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je proizvodnja po začetnih krčih zdaj dodobra stekla, tako da dnevno izdelajo več kot 6000 mask.

Proizvodnja na polno poteka tudi v celjskem podjetju Prevent&Deloza. Danes so proizvedli okoli 8000 pralnih mask. Od začetka proizvodnje, ki se je začela pred približno 10 dnevi, so doslej dobavili približno 23.000 pralnih mask, ta teden pa bo državnim blagovnim rezervam in zdravstvenim ustanovam odpremljenih okoli 42.000 mask. Maske med drugim šivata tudi škofjeloški podjetji Filc in Odeja.

V skladišče civilne zaščite v Rojah je danes prispela tudi donacija medicinske zaščitne opreme, ki jo je Sloveniji doniral kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense. Podjetje je med drugim podarilo 200.000 zaščitnih mask in 2000 kompletov zaščitnih oblek, pomagalo pa je tudi pri nakupu 46 medicinskih ventilatorjev, ki so tudi že prispeli.

"Hvaležni smo vsem donatorjem, ki so že in še bodo pomagali z dobavo zaščitne opreme. Teh ni malo in vesel sem, da je tako," je ob prevzemu zaščitne in medicinske opreme dejal Počivalšek.

Na območju gostilne s prenočišči Olimpija v Dolgi vasi in 50-metrski okolici, kjer je v karanteni 28 državljanov, ki so prišli iz Avstrije, pa od danes velja odredba o prepovedi zbiranja in gibanja ljudi, ki jo je izdal župan občine Lendava Janez Magyar zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. S covidom-19 je okuženih sedem tam izoliranih oseb.

Velenjska občina je medtem sporočila, da se bo vsem okuženim, ki so po vrnitvi iz Španije od petka v karanteni v velenjskemu hotelu Paka, ta podaljšala. Po sobotnih testiranjih so zaposleni v velenjskem zdravstvenem domu med 43 osebami potrdili dve okužbi, danes pa so bris znova odvzeli devetim osebam, ki kažejo lažje simptome obolelosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.