13. 11. 2020, 10:51 | Vir: STA

Število okuženih se je po četrtkovih testih povečalo za 1508

profimedia

V četrtek so v Sloveniji opravili 5762 testov na okužbo z novim koronavirusom, 1508 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila prek Twitterja. V bolnišnicah se zdravi 1199 covidnih bolnikov, kar je 11 bolnikov manj kot dan prej. Na enotah intenzivne terapije se jih zdravi 200, tako kot v sredo. Umrlo je 38 covidnih bolnikov (tri manj kot v sredo).

Pozitivnih je bilo 26 odstotkov vseh testov, odstotek pa je v primerjavi s četrtkom upadel za dve odstotni točki, je na današnji novinarski konferenci navedel vladni govorec Jelko Kacin. Reprodukcijsko število R je pod ena, kar pomeni, da 10 okuženih okuži manj kot devet oseb.

V bolnišnicah je v četrtek umrlo 38 bolnikov. V četrtek so v domačo oskrbo odpustili 79 bolnikov (v sredo 93).

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 52.378 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 724 covidnih bolnikov.

Trenutno je aktivnih 19.862 primerov, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 948, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Največ novih primerov so zabeležili v Pomurju. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev oz. incidenca tam znaša 1493. Na Gorenjskem je incidenca 1397, na Koroškem pa 1104. Ostale regije v zadnjih dveh tednih beležijo manj kot 1000 primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Incidenca je najnižja v Obalno-kraški regiji, kjer znaša 387.

"V tem trenutku številke jasno kažejo, da se širjenje virusa v populaciji upočasnjuje. Razmere v bolnišnicah pa še vedno kažejo časovni zamik," je poudaril Kacin. V bolnišnicah je, tako Kacin, trenutno na voljo dovolj postelj.

Pojasnil je, da je število novo potrjenih okužb višje zaradi spremenjenega načina testiranja. "Na testiranje so šli vsi tisti, ki so že bili doma, ker so zboleli svojci," je dejal. Na vladi pričakujejo, da se bo število novo potrjenih primerov zmanjšalo že v nedeljo in ponedeljek, je dodal Kacin.

Glede ukrepov, ki jih je vlada za zajezitev epidemije sprejela v četrtek, pa je Kacin podal nekaj pojasnil. Glede omejitev pri druženju družinskih članov je tako poudaril, da je "stiske ljudi treba nasloviti na primeren način".

Prebivalce poziva, naj presojajo od primera do primera in se ne družijo, če to ni nujno potrebno. "Vsako odločbo, vsak odlok je treba razumeti in izvajati čim bolj življenjsko. Ko nastopijo hude stiske, imajo stiske prednost. Tako bi bilo treba ravnati vedno in povsod," je dejal.

Poudaril je, da so gradbena dela dovoljena le na nenaseljenih gradbiščih, kot so npr. novogradnje. Z ukrepi želi namreč vlada zmanjšati število stikov med prebivalci.

Kacin je še pojasnil, da vlada z omejitvami prehajanja meje sporoča, da vikend obiski pri svojcih v tujini niso zaželeni. Poudaril je, da so tovrstni obiski povzročali veliko gnečo na mejnih prehodih in kršenje prepovedi prehajanja občinskih meja.

Psihologinja Andreja Poljanec pa je izpostavila pomen pozitivnega odnosa do trenutnih razmer in dobrih medosebnih odnosov.

"Ljudje smo socialna bitja in stisko veliko hitreje in bolj učinkovito rešujemo v odnosih, ki pa morajo biti varni, brez zlorab in sramotenja. Ko pomirimo sebe, lahko pomirimo tudi otroka in mladostnika," je naslovila stiske, ki se v času dela od doma in šolanja na daljavo pojavljajo v družinah.

Svetuje, naj si družina šolske obveznosti uredi po svoje. "Prav vsaka ima edinstveno situacijo, zato ni enoznačnih pravil, kaj je boljše ali slabše. Ne primerjajte se z drugimi, to vzbuja nezadovoljstvo in sram. Šteje le to, kar je vam v zadovoljstvo," je svetovala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.