26. 7. 2020, 09:43 | Vir: STA

Število okuženih v hrastniškem domu starejših poskočilo na 52

STA/Lili Pušnik

V Domu starejših Hrastnik so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 12 oskrbovancih in eni zaposleni, na testu je bil poleg tega pozitiven še en občan. V Hrastniku je tako trenutno 73 aktivnih okužb, so sporočili z Občine Hrastnik.

"Rezultati nas opominjajo, da so razmere v Domu starejših Hrastnik še vedno zelo resne," so te številke komentirali na občini.

V soboto so v Hrastniku ponovno vzeli 174 brisov, in sicer so v testiranje vključili vse oskrbovance in zaposlene v domu starejših, ki so ga po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini pred dvema tednoma zaprli za obiskovalce. Od teh je bilo pozitivnih 14: 12 med oskrbovanci doma in eden med zaposlenimi, en občan pa se je okužil izven doma starejših.

Kot je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar, so bili danes obveščeni, da je v mariborskem kliničnem centru za posledicami covida-19 umrl njihov oskrbovanec, ponoči pa je v domu umrla tudi oskrbovanka, ki je bila okužena z novim koronavirusom.

V Hrastniku je tako 73 vseh aktivnih okužb, od tega 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi ter 21 med ostalimi občani.

V preteklih dneh je v hrastniškem domu potekalo premeščanje con in oskrbovancev ter vključevanje dodatnih delavcev v delovni proces. Pri tem so jim na pomoč priskočili tudi pripadniki občinske civilne zaščite ter tamkajšnje območne enote Rdečega križa.

V dom se je v soboto vrnilo devet oskrbovancev, ki so bili v minulih dneh na zdravljenju zaradi okužbe z novim koronavirusom v šempetrski bolnišnici. Vsi okuženi oskrbovanci so zdaj nameščeni v rdeči coni, ki obsega celo nadstropje doma.

Z novim tednom bo premeščanje in vzpostavljanje con končano, še vedno pa v domu močno primanjkuje delavcev. Kot je za STA danes povedal hrastniški župan Marko Funkl, bo morala država najti sistemsko rešitev ne samo glede kadrov, ampak tudi pri nabavi zaščitne opreme. Dejal je, da bo zdravstvena inšpekcija v naslednjih dneh nadaljevala preverjanje oseb s karantenskimi odločbami.

Sicer pa v občini Hrastnik zaradi povečanega števila okužb za zdaj dodatnih ukrepov ne načrtujejo, prav tako ne v domu starejših.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.