15. 4. 2019, 14:01 | Vir: STA

Število ponarejenih listin o izobraževanju narašča s prilivom tuje delovne sile

profimedia

Ob prilivu tuje delovne sile na trg se povečuje število goljufij in ponarejanja listin o izobraževanju, zaznavajo na ministrstvu za izobraževanje. Opažajo pa tudi nepreglednost informacij o kakovosti izobraževanja, kar vzbuja dvom v usposobljenost. Zato so sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podaljšali postopke vrednotenja izobraževanja, so sporočili.

Dotok tuje delovne sile in drugih imetnikov tujih listin o izobraževanju na slovenski trg dela je vse večji, kar posledično vpliva tudi na število vlog za vrednotenje izobraževanja, ki se povečuje. Na ministrstvu se ob tem soočajo z naraščanjem neobičajnih praks izobraževanja ter nepreglednimi informacijami o kakovosti izobraževanja.

To vzbuja dvom v kakovost pridobljenega izobraževanja in v usposobljenost imetnikov listin, zato je za vse vpletene še toliko bolj pomembno, da so postopki vodeni strokovno, resno in podrobno, so zapisali v sporočilu.

Zato so na ministrstvu sprejeli dodatne ukrepe za preprečevanje zlorab, ki pa privedejo do podaljšanja postopkov. Ob tem so poudarili, da so kakršnikoli pritiski na zaposlene, ki vodijo postopke, nedopustni in potencialno škodljivi. V interesu Slovenije in delodajalcev je, da na trg dela vstopajo osebe, ki imajo ustrezno izobrazbo, ustrezno formalno izkazana znanja in veščine. Vsak sum poskusa goljufije oziroma uporabe ponarejene listine v postopku vrednotenja izobraževanja ministrstvo po uradni dolžnosti preda policiji.

Na problematiko ponarejenih listin o izobraževanju so v preteklosti opozorili tudi tuje pristojne organe. Odločitev glede stopnjevanja ukrepov zoper države, od koder izvirajo ponarejene listine, bo sprejeta po posvetovanju z vsemi pristojnimi organi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.