3. 5. 2019, 09:00 | Vir: STA

Število prijav spolnih napadov v ameriški vojski narašča, poroča Pentagon

profimedia
Število prijav spolnih napadov v ameriški vojski narašča, poroča Pentagon (foto: profimedia)

Letno poročilo Pentagona o spolnem nasilju v vrstah oboroženih sil ZDA ugotavlja, da se je število prijav spolnih napadov lani v primerjavi z letom 2017 povečalo za 13 odstotkov na skupaj 7263. Vršilec dolžnosti obrambnega ministra ZDA Patrick Shanahan je ob tem pozval k ostrejšim ukrepom zoper storilce.

Skupna številka zajema tako napade na ženske kot tudi moške. Kot že v minulih letih sicer ni jasno, ali se je število napadov dejansko povečalo, ali pa gre le za to, da se ljudje sedaj pogumneje v večjem številu odločajo za prijave napadov, ker se jih jemlje bolj resno kot v preteklosti.

Še vedno pa gre za zločin, ki se premalo prijavlja. Zaradi tega ustvarjalci poročila ocenjujejo, da je bilo dejansko število napadov lani verjetno trikrat večje od prijavljenega.

Uradna statistika Pentagona ugotavlja, da je lani spolne napade ali neželene spolne stike doživelo 6,2 pripadnic oboroženih sil oziroma uslužbenk Pentagona. Leta 2016 je bil delež le 4,3 odstotka. Podobne napade naj bi leta 2016 doživelo 0,6 odstotka moških, lani pa 0,7 odstotka.

Med rodovi ameriških oboroženih sil naj bi bilo najslabše pri marincih. Tam je lani spolne napade doživelo 10,7 odstotka žensk, v mornarici pa na primer 7,5 odstotka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.