24. 5. 2021, 10:13 | Vir: STA

Število žrtev nesreče žičnice na severu Italije naraslo na 14

Vigili del Fuoco
Število žrtev nesreče žičnice na severu Italije naraslo na 14 (foto: Vigili del Fuoco)

V nesreči kabinske žičnice na severu Italije je po zadnjih podatkih umrlo 14 ljudi, med njimi pet Izraelcev. V bolnišnici je namreč poškodbam podlegel eden od otrok, ki so ju po padcu kabine v kritičnem stanju s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Torinu. Vzrok nesreče preiskovalci še ugotavljajo.

Med drugim je v nesreči umrl izraelski par, ki je živel v Italiji, in eden od njunih otrok, medtem ko se njun petletni otrok v bolnišnici z več poškodbami bojuje za življenje. Med žrtvami je tudi devetletni otrok iz Italije, navedbe reševalcev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila v nedeljo na žičnici, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh približno 1500 metrov visoke gore Mottarone v deželi Piemont. 20-minutna vožnja je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe.

Kot je sporočilo italijansko ministrstvo za promet, se je nesreča zgodila okoli 12.30, ko je bila kabina s skupno 15 ljudmi na krovu od vrha oddaljena približno 100 metrov. Fotografije s prizorišča prikazujejo razbitine kabine, ki ležijo na strmem gozdnatem pobočju.

Preiskava sicer še poteka, kot kaže, pa naj bi se nesreča zgodila, ker so odpovedale varnostne zavore, potem ko se je strgal eden od kablov, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa novinarjem dejala glavna tožilka mesta Verbania, Olimpia Bossi. Varnostna zavora bi morala kabinsko žičnico stabilno držati, potem ko se je strgal eden od kablov, vendar se je začela premikati vzvratno, zadela steber ter nato zgrmela v globino.

Podobno je dogajanje opisala tudi županja Strese Marcella Severino. Kabina naj bi se najprej začela premikati vzvratno, nakar naj bi zadela steber, še piše AFP.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella in premier Mario Draghi sta po nesreči izrazila obžalovanje in ponudila sožalje svojcem žrtev. Izrazi sočutja so prišli še iz drugih držav, med drugim sta ga izrazila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Slovensko zunanje ministrstvo je prek Twitterja izrazilo "globoko užaloščenost" zaradi tragične nesreče in izrazilo sožalje družinam in bližnjim žrtev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.