24. 1. 2020, 07:35 | Vir: STA

Število žrtev novega virusa narašča, na Kitajskem v izolacijo dodatna mesta

profimedia

Na območju province Hubei, ki predstavlja žarišče izbruha novega koronavirusa in šteje prek 20 milijonov prebivalcev, oblasti nadaljujejo z izolacijo mest - omejitve potovanj sedaj veljajo v skupno desetih mestih na območju. Okužbo z virusom so doslej potrdili pri 830 ljudi, 26 jih je umrlo, od tega dva izven province Hubei.

V četrtek so na Kitajskem potrdili prvi smrtni primer zaradi okužbe izven Hubeija - umrl je moški v provinci Hebei. Danes pa so potrdili še drugi tovrstni primer, in sicer v severovzhodni provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo in je okoli 2000 kilometrov oddaljena od Wuhana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska oblasti želijo širjenje virusa 2019-nCoV omejiti s prometno izolacijo mest na območju izbruha.

Od četrtka, ko so stroge omejitve glede potovanj najprej uvedli v 11-milijonskem Wuhanu, so podobne ukrepe uvedli v že skupno desetih mestih.

Nazadnje so promet omejili v mestih Huangshi z 2,4 milijona prebivalcev, kjer so med drugim zaprli trajektni terminal in most prek reke Jangce, ter Qianjiang s približno milijonom prebivalcev.

Omejitve niso povsod enake, večini mest pa je skupna ustavitev javnega prevoza, vključno z letališči. Prebivalcem oblasti priporočajo, naj ne odhajajo nikamor, z območja po pisanju BBC poročajo tudi o zaporah cest.

A omejitve z namenom širjenja niso omejena le na provinco Hubei. Oblasti so denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi, predvidenimi ob bližajočem lunarnem novem letu. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi.

V Wuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s predvidenimi tisoč posteljami, v kateri naj bi zdravili vedno večje število obolelih. Poslopje naj bi bilo zgrajeno že v začetku februarja, poročanje časnika Changjiang Daily povzema BBC.

Vse več primerov okužb sicer zaznavajo tudi v drugih državah. Skupno so jih doslej zabeležili 13, največ - štiri - na Tajskem. Japonska in Južna Koreja sta potrdili po dva primera okužbe. Virus je poleg tega doslej dosegel še ZDA, Tajvan, Vietnam in Singapur. V več državah, vključno z Veliko Britanijo in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo.

Marsikje tudi nadaljujejo s preverjanjem potnikov, ki prispejo iz Kitajske.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ