14. 8. 2021, 15:05 | Vir: STA

Število žrtev po poplavah in plazovih v Turčiji še narašča - doslej 38 mrtvih

profimedia

Število smrtnih žrtev po hudourniških poplavah in zemeljskih plazovih, ki so prizadeli črnomorsko obalo Turčije, je naraslo na 38, je v petek sporočila turška agencija za krizno upravljanje AFAD. Še posebej prizadeti so kraji Bartin, Kastamonu in Sinop. S poplavami se spopadajo tudi na severnem delu črnomorske obale v Rusiji.

Posnetki z območja kažejo, kako helikopterji rešujejo ljudi s streh hiš, ki jih je poplavilo tudi do petih metrov višine. Hudourniki so odnašali avtomobile in hiše. Uničenih je tudi več cest in mostov. Meteorologi napovedujejo nove padavine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prekinjena je tudi oskrba z elektriko. Najmanj 200 vasi v okolici Kastamonuja in Sinopa je ostalo v temi, so sporočili iz AFAD.

Na območju je okoli 5000 reševalcev, 19 helikopterjev in 500 vozil. Pri reševanju pomaga tudi vojska. Notranji minister Suleyman Soylu je že v četrtek ocenil, da gre za "najhujše poplave, ki jih je videl".

Na tem območju sicer pogosto prihaja do zemeljskih plazov in tudi hudourniških poplav, ki odnašajo vse pred seboj. Gre tudi za območje, ki ima povprečno največ padavin v Turčiji.

Svoje pa k veliki škodi doda tudi stihijska in nenadzorovana gradnja zraven rečnih strug. V preteklosti je bilo prav to vzrok velike škode in velikega števila smrti.

Padavine preglavice obilne padavine povzročajo tudi na severnem delu črnomorske obale v Rusiji, kjer so danes pristojne oblasti zaradi obilnih poplav razglasile izredno stanje v 14 občinskih okrajih v regiji Krasnodar, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zaradi slabega vremena je brez oskrbe z elektriko ostalo 29.000 ljudi. Po podatkih ruskih oblasti je število gospodinjstev v regiji, ki jih je prizadela poplava, preseglo 1.300, reševalci so evakuirali več kot 450 ljudi, vključno s turisti. Poplavilo je tudi del regionalne avtoceste, so sporočile oblasti. Reševalci so iz poletnega tabora v regiji prav tako evakuirali skoraj tisoč otrok.