26. 7. 2018, 08:03 | Vir: STA

Število žrtev požarov v Grčiji se je povzpelo na 88

Profimedia

Medtem ko reševalne ekipe še vedno preiskujejo domove in avtomobile, ki so jih uničili obsežni požari na polotoku Atika, so grške oblasti sporočile, da je število smrtnih žrtev naraslo na 88. Več ljudi še vedno pogrešajo, zato oblasti svarijo, da utegne število žrtev narasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irsko veleposlaništvo je potrdilo, da je med smrtnimi žrtvami tudi Irec, ki je bil v Grčiji skupaj s soprogo na medenih tednih. Par je bil ravno v avtomobilu blizu vasi Mati, kjer je bilo najhuje, ko so ju obdali ognjeni zublji. Soprogi je uspelo pobegniti na plažo, kasneje pa so jo zaradi opeklin prepeljali v bolnišnico. Tiskovna predstavnica gasilcev Stavrola Maliri je v sredo potrdila, da je v požarih umrlo najmanj 88 oseb. Gasilci in reševalci še vedno preiskujejo območje za trupli, saj so prejeli številne klice o pogrešanih osebah. Možno je, da bodo nekateri pogrešani "med žrtvami", je dodala Maliri.

Oblasti bodo identificirale trupla s pomočjo DNK analize, zato je Maliri svojce zaprosila za vzorce. Po ponedeljkovih požarih so v bolnišnico prepeljali okoli 187 oseb. V sredo jih je bilo v zdravstveni oskrbi še 71, med drugim okoli deset otrok, od katerih jih je več v kritičnem stanju. Preživeli poročajo o strašnih zgodbah, ko so v zadnjem trenutku skušali zbežati pred napredujočim požarom. Nekateri so se zatekli na plaže in v morje, a so zaradi gostega dima imeli hude težave z dihanjem.

Medtem ko oblasti preiskujejo domove, so na območju prisotni tudi številni prostovoljci, ki pomagajo z oskrbo hrane in vode. Požari vzhodno od Aten so sedaj pod nadzorom, a en divja še približno 25 kilometrov zahodno od Aten v bližini kraja Kineta. Vremenoslovci sicer v prihodnjih dneh napovedujejo težko pričakovan dež.

Grški mediji so najhujše požare v državi označili za nacionalno tragedijo, mnogi pa se sprašujejo, kako je lahko sploh prišlo do takšnih razmer v državi, kjer gozdni požari niso novost. V Grčiji so zaradi požarov razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske. Požari so izbruhnili v ponedeljek zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.