13. 11. 2017, 11:57 | Vir: STA

Število žrtev uničujočega potresa v Iranu in Iraku preseglo 300

profimedia

V uničujočem potresu, ki je v nedeljo stresel območje ob meji med Iranom in Irakom, je po najnovejših podatkih oblasti v Teheranu v Iranu umrlo najmanj 328 ljudi, več kot 2500 jih je poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Iraka medtem doslej poročajo o sedmih smrtnih žrtvah.

Potres z magnitudo 7,3 je imel žarišče v oddaljenem gorskem območju na meji med Iranom in Irakom, kakih 200 kilometrov severovzhodno od Bagdada ter okoli 400 kilometrov zahodno od Teherana na globini 34 kilometrov. Tresenje tal so občutili tudi v Iranu, Iraku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih.

Kot je sporočilo iransko notranje ministrstvo, je potres po najnovejših podatkih zahteval najmanj 328 smrtnih žrtev, poškodovanih je najmanj 2530 ljudi. Na iraški strani so na kurdskih območjih našteli sedem žrtev potresa in okoli 320 poškodovanih, je sporočil kurdski minister za zdravje Hama Rašid.

V Iranu je tresenje tal najhuje prizadelo mesti Kasr-e Širin in Azgale na zahodu države. V delih države je zaradi potresa motena oskrba z električno energijo.

V provinci Sulejmanija v iraškem Kurdistanu je prebivalstvo iz strahu ob potresu zapustilo svoje domove, tresenje tal naj bi povzročilo manjšo škodo na stavbah.

Kasneje sta sledila še dva močnejša popotresna sunka z magnitudo 4,5 in 4,7. Zaradi strahu pred nadaljnjimi popotresnimi sunki je veliko ljudi v Iranu in Iraku noč preživelo na prostem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Turški premier Binali Yildirim je danes po pisanju turške tiskovne agencije Anadolu sporočil, da so na pot že poslali prvi humanitarni konvoj z zdravili in živili. Tovorno letalo je danes poletelo v iraško provinco Sulejmanija, ki jo je potres huje prizadel. Turška veja humanitarne organizacije Rdeči polmesec pa bo prizadetim območjem dostavila šotore in odeje.

Mednarodni odbor za reševanje (IRC) je medtem tvitnil, da imajo v Iraku ekipo, ki spremlja razmere in je pripravljena nuditi pomoč.

V Iranu je na pomoč pohitelo okoli 30 ekip Rdečega križa. Nemški veleposlanik v Teheranu Michael Klor-Berchtold pa je tvitnil, da je Nemčija pripravljena pomagati, če bo potrebno, je poročala iranska tiskovna agencija Irna.

Tla so se stresla na območju, kjer se stikata arabska in evrazijska tektonska plošča.

Zadnji močnejši potres je leta 2003 stresel jugovzhodno iransko provinco Kerman, v njem pa je umrlo najmanj 31.000 ljudi, mesto Bam pa je zravnal z zemljo.

Kot ocenjujejo strokovnjaki, lahko v prihodnjih dneh območje strese še več popotresnih sunkov, ki bi lahko dosegli tudi magnitudo 6. "Zaradi tega bi se lahko zrušile poškodovane stavbe," je dpa opozoril profesor na nemškem geološkem raziskovalnem inštitutu v Potsdamu Marco Bohnhoff. Dodal je, da so sicer potresi takšne magnitude na tem območju redki in da se zgodijo vsakih 100 do 150 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.