12. 8. 2020, 12:21

Štiri evropske države, ki bodo najbolje prestale letošnjo korona krizo

Shutterstock

Z marcem je po Evropi zavladalo karantensko stanje in hitro je postalo jasno, da nobeno gospodarstvo na svetu ne bo ubežalo krizi, ki jo s seboj prinaša pandemija takšnih razsežnosti. 

A skoraj pol leta po prvih ukrepih ekonomisti že izpostavljajo nekatere evropske države, ki so jo doslej v tej krizi odnesle najbolje.

Skoraj vse evropske države so v času med in po karanteni beležile drugo četrtletje z rekordnimi padci BDP, a so pri tem seveda najbolj utrpele države, ki so imele strožje in dlje trajajoče obdobje karantene (na primer Velika Britanija, ki naj bi jo menda odnesla najslabše na stari celini s kar 21-odstotnim padcem BDP v drugem četrtletju). Leto 2020 naj bi tako najslabše zaključile Velika Britanija, Italija (11-odstotni padec BDP) in Španija (10-odstotni padec BPD).

Tule so, po poročanju analitikov, velike evropske države, ki bodo iz leta 2020 izstopile kot gospodarske zmagovalke:

Švedska

Švedska je med pandemijo ubrala precej unikatno pot. Niso uvedli stroge in vsesplošne karantene, ampak so s precej normalnim obratovanjem (zaprli so le večje trgovske centre in prepovedali množična zbiranja) poskusili minimalizirati vpliv pandemije na gospodarstvo. Ta poteza se na koncu ni izkazala za najbolj smotrno – v drugem četrtletju so kljub temu zabeležili rekordni 8,6-odstotni padec BDP. Razlogi so bili predvsem v skoraj popolnem padcu izvoza, Švedi pa so v času epidemije tudi vestno omejili zapravljanje.

Kljub temu mednarodna investicijska družba JPMorgan poroča, da bo Švedska leto 2020 zaključila z rahlim, 4-odstotnim padcem BDP.

Norveška

Švedski sosedi so pri soočanju s pandemijo ubrali drugačno pot. Začetek širjenja okužb na Norveškem so vnesli domači turisti, ki so se vračali iz Avstrije in Italije. Prvi primer so zabeležili 26. februarja in kmalu zatem začeli sprejemati različne preventivne ukrepe.

12. marca so po državi uvedli splošno karanteno, zaprle so se šole, podjetja in javne ustanove, prav tako bazeni in fitnesi, prepovedali so se vsi kulturni in športni dogodki. Zdravstvenim delavcem se je do 20. aprila prepovedalo potovanje iz države, enaka prepoved je veljala tudi za poslovna in zasebna potovanja. 16. marca je Norveška zaprla meje.

Končni rezultat bo kot kaže povsem enak Švedskemu – leto 2020 bodo zaključili s 4-odstotnim padcem BDP.

Grčija

Pandemija je udarila v najslabšem možnem času za novo grško vlado. Premier Kyriakos Mitsotakis je imel za Grčijo zastavljen nadvse optimističen načrt za gospodarsko okrevanje v 2020, ki je vključeval razvojne strategije in investicijske potenciale za rast podjetij. S pandemijo je ta načrt v celoti padel v vodo.

A kljub temu Grčija ni obupala. Iz krize so izstopili politično močnejši, kljub nezavidljivim epidemiološkim slikam okoliških držav, pa so se uspešno ognili visokim številkam okužb in smrti.

Trenutni gospodarski kazalci predvidevajo, da se bo Grčija vrnila v popolno obratovalno stanje veliko prej kot mnoge druge evropske države. Z ugodno epidemiološko sliko so bili grški otoki letošnje poletje močno zaželena turistična destinacija za številne evropske turiste.

V letu 2020 predvidevajo, da bo Grčija beležila 6-odstotni padec BDP, kar je celo najboljši rezultat med državami južne Evrope.

Nemčija

Največje evropsko gospodarstvo je utrpelo rekorden padec v drugem četrtletju, a je z odličnimi ukrepi Nemčija hitro uspela obračati številke na bolje. Od velikih štirih v Evroobmočju je Nemčija najbolje prebrodila tako zdravstveni kot tudi gospodarski del letošnje krize. S tem je lahko veliko prej kot ostale velike države odprla svoje meje – že 20. aprila. Ekonomisti so takrat še svarili, da bo okrevanje Nemčije počasno in krhko.

V začetku avgusta pa so ekonomisti pri Deutsche Bank povedali, da so se zadeve več ali manj normalizirale in da mesečni kazalci kažejo na močno krepitev gospodarskega zagona. Trenutna predvidevanja so, da bo Nemčija zaključila leto s 6,4-odstotnim padcem BDP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.