26. 3. 2021, 16:28 | Vir: STA

Štirje poslanci izstopili iz poslanske skupine in bodo oblikovali svojo

profimedia

Trije poslanci SMC - dosedanja vodja Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić so izstopili iz poslanske skupine SMC. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, bodo oblikovali novo poslansko skupino. Vodila jo bo Sluga. Zorčič je dejal, da bo o njegovi funkciji predsednika DZ odločal DZ.

Zorčič je izjavi medijem povedal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu.

Sluga pa je napovedala, da bodo skupaj z Lepom začeli postopek oblikovanja nove poslanske skupine. Njihov izstop iz poslanske skupine SMC je protestno sporočilo kolegom poslancem SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo več podpirati. Kot je dejala, so Počivalškove besede o enotnosti v posmeh, glede na to, kaj se dejansko dogaja v stranki.

Rajić je dodal, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja. Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodni duh. Še naprej bodo konstruktivno delovali v DZ in bodo podpirali vse pobude, ki bodo v dobro celotne družbe, medtem ko bodo nasprotovali ideološkemu razkroju države. Po njegovem mnenju je to znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na medsebojnem spoštovanju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.