21. 6. 2019, 10:58 | Vir: STA

Stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom je nevarno za vse, opozarja Erjavec!

profimedia

Obrambni minister Karl Erjavec je danes opozoril, da bi morebitni spopad med ZDA in Iranom imel posledice za ves svet, tudi Slovenijo. Pri tem je posebej opozoril na možnost novega vala beguncev.

Minister Erjavec je napete razmere v Perzijskem zalivu ter stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom komentiral v odgovoru na novinarsko vprašanje pred sejo državnega zbora, na kateri govorijo o interpelaciji zoper njega.

"Kar se tiče Zaliva, vemo, da je situacija zelo napeta, tudi glede v odnosih med Iranom in ZDA. Če bi se zadeva zaostrila in bi dejansko prišlo do spopadov, mislim, da bi to imelo posledice za ves svet, tudi za Slovenijo. Pa ne gre samo za ceno nafte, ampak tudi imamo izkušnjo, kaj se je zgodilo, ko smo imeli vojno v Siriji, vemo, da smo bili soočeni z begunskim valom. Ne želim si, da bi se zadeve tam zaostrile," je dejal.

Odnosi med ZDA in Iranom so v zadnjem času vse bolj napeti. ZDA obtožujejo Teheran odgovornosti za nedavne napade na dva tankerja v Perzijskem zalivu, kar Iran zanika. Ob tem Teheran po lanskem enostranskem umiku ZDA iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma napoveduje, da bo začel bogatiti uran nad dovoljeno količino.

Odnosi so se nevarno zaostrili, ko je Iran v četrtek nad Hormuško ožino sestrelil ameriško izvidniško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je kršilo iranski zračni prostor, Washington pa, da je bilo v mednarodnem zračnem prostoru. New York Times je poročal, da je predsednik ZDA Donald Trump zaradi tega v četrtek ukazal napad na iranske vojaške cilje, a ga je zatem preklical.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.