22. 12. 2018, 13:48 | Vir: STA

Stražarji znamenite londonske trdnjave prvič po 55 letih stavkali!

Profimedia

Straža priljubljene londonske turistične atrakcije Tower of London je po zgledu francoskih protestnikov svoje tradicionalne rdeče uniforme zamenjala za rumene jopiče in prvič po 55 letih stavkala. Vzrok je reforma sistema pokojnin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turiste so pred eno izmed najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Londonu tako pričakali stavkajoči zaposleni, ki so nosili plakate z napisi "Branimo naše pokojnine".

Straža, imenovana Beefeaters, se je s tem pridružila drugim zaposlenim pri neodvisni dobrodelni organizaciji Historic Royal Palaces, ki upravlja več kraljevih palač na Otoku. Med drugim so oblečeni v rumene jopiče v prestolnici stavkali tudi zaposleni v palači Hampton Court in Kensingtonski palači.

Zaposlene je razburila odločitev organizacije, ki je dosedanji sistem pokojnin nadomestila z novim, po katerem bodo prispevki zaposlenih višji. Ta sprememba naj bi po navedbah stavkajočih najbolj oškodovala tiste z najmanjšo plačo.

Organizacija naj bi sicer po lastnih navedbah 11 odstotkom zaposlenih, ki jih je ta sprememba oškodovala, ponudila precejšnja nadomestila in dogovore v času prehoda na novi sistem. Njen izvršni direktor John Barnes je dejal, da organizacija popolnoma spoštuje pravico članov sindikatov do stavke. Kljub temu je bil zaradi stavke razočaran.

Palače in trdnjava so bile sicer med stavko odprte za obiskovalce.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord