3. 2. 2021, 10:23 | Vir: STA

Strokovnjaki WHO obiskali znanstveni center v Wuhanu

Xinhua/STA

Mednarodni strokovnjaki s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes obiskali znanstveni center v kitajskem Wuhanu, ki po nekaterih teorijah velja za možen izvor novega koronavirusa.

Obisk na Inštitutu za virologijo v Wuhanu velja za vrhunec politično občutljivega obiska. Eden od članov ekipe Peter Daszak je dejal, da skupina upa, da bo dan zelo ploden in da bo lahko zastavila vsa vprašanja, ki jih je treba zastaviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki WHO skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je po vsem svetu zahteval več kot 2,25 milijona življenj, okužilo pa se je že več kot 103 milijonov ljudi. Izvor virusa naj bi skupina preiskovala štirinajst dni, natančen načrt njihove preiskave pa ni znan.

Več visokih predstavnikov WHO, med njimi tudi člani skupine na Kitajskem, so sicer opozorili, da ni veliko možnosti, da bodo med obiskom našli končne odgovore na vprašanja o izvoru virusa.

"Zelo malo možnosti je, da bomo po tako kratkem obisku dobro razumeli izvor virusa ali dobili končne odgovore glede tega," je v pogovoru za AFP iz Wuhana dejal član ekipe Hung Nguyen-Viet. Kot je poudaril, gre za "težko vprašanje in zahtevno študijo", zato svet ne bi smel pričakovati hitrih odgovorov. "Mislim, da moramo biti potrpežljivi, smo sredi procesa in potrebujemo čas in trud, da ga bomo razumeli," je dejal.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, dolgo prelagala. Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja. Po eni od teorij, ki jo je zagovarjal tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump, pa je virus ušel iz laboratorija v Wuhanu, kjer so znanstveniki preučevali koronaviruse, kar Kitajska odločno zanika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord