30. 9. 2020, 16:35 | Vir: STA

Študentski domovi v študijsko leto s prepovedjo obiskov in zabav

Profimedia

Študenti, ki bivajo v študentskih domovih, v njih ne bodo smeli proslaviti začetka študijskega leta. Zaradi covida-19 so namreč vse zabave, obiski nestanovalcev pa tudi druženja v skupnih prostorih domov do nadaljnjega strogo prepovedani. V skupnih zaprtih prostorih, kot so hodniki in kuhinje, je obvezna nošnja zaščitnih mask.

Poleg naštetih ukrepov, bo v domovih ljubljanske, mariborske in primorske univerze obvezno tudi razkuževanje rok in ohranjanje primerne razdalje. Sodeč po izrednih navodilih za preprečevanje širjenja okužb v ljubljanskih študentskih domovih bo v kuhinjah in učilnicah na enkrat lahko le toliko oseb, kolikor jih še lahko zagotavlja primerno medsebojno razdaljo. Po primerljivem pravilniku študentskih domov primorske univerze pa bosta lahko hkrati v kuhinji največ dve osebi, v pralnici pa po ena oseba naenkrat.

To bi lahko ob pomanjkanju prostora, ki bi omogočal ohranjanje primerne razdalje, znižalo kakovost bivanja študentov. Zaradi pomanjkanja primernega prostora ti v domovih mariborske in ljubljanske univerze ne bodo smeli preživljati karantene, če jim bo odrejena. V študentskih domovih Univerze v Mariboru so pojasnili, da preživljanje karantene v domovih ne bo mogoče, ker si študenti delijo kuhinje in kopalnice.

Drugače pa je v študentskih domovih primorske univerze. Njihovi stanovalci bodo karanteno smeli preživeti v domu, a ob izogibanju stikov z drugimi. V pravilniku piše, da se morajo stanovalci z odrejeno karanteno za zagotavljanje osnovnih živil in higienskih potrebščin dogovoriti s sosedi, zaposlenimi v študentskem domu ali prijatelji. "Pri dostavi naj v vašo sobo ne vstopajo, ampak naj potrebščine pustijo pred vhodnimi vrati in vas o tem obvestijo po telefonu," so zapisali med navodili.

Kot so sporočili so v domovih primorske univerze najeli ustrezne prostore in organizirali vse potrebno, da bodo lahko tuji študenti, ki jim bo odrejena karantena in ne bodo imeli zagotovljene nastanitve, v kateri bi jo lahko preživeli, karanteno preživeli v skladu s predpisi.

V primeru pojava simptomov bolezni covid-19 in napotitve na testiranje se morajo študenti osamiti v svoji sobi, kontaktirati osebnega zdravnika in o sumu okužbe po telefonu ali e-pošti obvestiti upravo študentskega doma, so bili enotni v vseh treh univerzitetnih središčih. V primeru okužbe bodo ravnali v skladu z navodili epidemiologov, uprava študentskega doma pa bo sodelovala pri epidemiološki raziskavi, so še sporočili.

Stanarine se niso podražile

V vseh treh univerzitetnih centrih se kljub dodatnim stroškom zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu stanarine zaenkrat niso podražile. V ljubljanskem zavodu so ob tem zapisali, da so že v času epidemije racionalizirali stroške poslovanja, da dodatni stroški ne bi povzročili povišanja cen bivanja. "Glede na trenutno situacijo pa za naprej težko predvidevamo, kakšen bo končen vpliv na ceno bivanja," so še dodali.

V Ljubljani je za letošnje študijsko leto razpisanih 7026 subvencioniranih mest za bivanje v študentskih domovih, do roka prijave pa so prejeli 9300 vlog za bivanje. V mariborskih študentskih domovih je za letos razpisanih 2543 ležišč, do 23. avgusta so prejeli 2955 prošenj za bivanje, so sporočili z Univerze v Mariboru. Na Primorskem je v javnih in zasebnih študentskih domovih skupaj z ležišči pri zasebnikih razpisanih 1272 subvencioniranih ležišč za študente, prejeli pa so 1146 prošenj, so zapisali na primorski univerzi.

Kljub negotovosti glede načina univerzitetnega izobraževanja v tem študijskem letu in dejstva, da so nekatere fakultete napovedale poučevanje na daljavo, se zanimanje za postelje v študentskih domovih ni zmanjšalo, so bili enotni v vseh treh univerzitetnih središčih. V Mariboru in Ljubljani se je v primerjavi z lanskim letom število prosilcev še povečalo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.