9. 6. 2017, 10:33 | Vir: STA

Študija: Homo sapiens je 100.000 let starejši! Tu je bil že pred 300.000 leti!

profimedia

Znanstveniki so v Maroku odkrili fosile, ki kažejo, da je homo sapiens živel 100.000 let prej, kot so menili do zdaj. Po prej znanih podatkih in odkritjih so menili, da je homo sapiens v vzhodni Afriki obstajal pred 200.000 leti.

Strokovnjaki v dveh študijah, objavljenih v znanstvenem dnevniku Nature, menijo, da bi lahko novi dokazi reorganizirali človeško evolucijsko drevo in eliminirati določene sorodnike Homo sapiensa kot potencialne prednike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dve skupini raziskovalcev sta v Jebel Irhoud, nedaleč od Marakeša, našli ostanek lobanje in kosti, zraven pa orodja iz kamna, s katerimi so lovili in ubijali živali, vse so stare okoli 300.000 let.

"Ti materiali predstavljajo korenine naših vrst, najstarejšega homo sapiensa, najdenega v Afriki ali kjerkoli drugje," je povedal paleoantropolog Jean-Jacques Hublin.

Do te najdbe je bil najstarejši homo sapiens star 195.000 let, našli so ga v Etiopiji. Na podlagi tega so strokovnjaki menili, da je vzhodna Afrika bil "evolucijski raj" za vse človeške vrste. Novi fosili kažejo, da je človeštvo že takrat bilo razširjeno po celotni celini, pravijo strokovnjaki.

Tudi kamnita orodja so našli že prej in na različnih delih Afrike, a so raziskovalci menili, da pripadajo drugim prednikom človeka. "Verjetno so se pred 300.000 leti, pred Jebel Irhoudom, predniki naše vrste razpršili po celotni afriški celini in vsa Afrika je sodelovala v tem procesu," je dejal Hublin.

Evolucijska zgodovina sodobnega človeka je še naprej polna vrzeli. Strokovnjaki verjamejo, da so se neandretalec, denisovan in sodobni človek iz skupnega prednika razcepili pred več kot pol milijona let.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec