28. 5. 2021, 07:00 | Vir: STA

Švedska med evropskimi državami na vrhu po številu žrtev streljanja

Profimedia

Švedska se je glede na objavljeno poročilo znašla na samem vrhu evropskih držav glede na število smrtnih žrtev streljanja. V manj kot desetletju je na tem področju prehitela tako Italijo kot vzhodnoevropske države, v prvi vrsti zaradi kriminalnih tolp.

Čeprav se je število ubojev, zagrešenih s strelnim orožjem, v večini evropskih držav po letu 2000 zmanjševalo, je bila Švedska priča ravno nasprotnemu trendu in je sedaj glede na poročilo vladnega Nacionalnega sveta za preprečevanje kriminala na prvem mestu v Evropi.

"Raven je na Švedskem v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo visoka in znaša približno štiri smrti na milijon prebivalcev. Evropsko povprečje je približno 1,6 smrti na milijon prebivalcev," navaja poročilo, ki dodaja, da nobena od zajetih držav ne beleži s Švedsko primerljivega povišanja števila smrti zaradi streljanja.

Glede na podatke iz obdobja med letoma 2014 in 2017 je bila Švedska v EU za Hrvaško in Latvijo na drugem mestu. Leta 2018 je bila na prvem, a so bili podatki takrat nepopolni, saj so nekatere države manjkale.

Leta 2020 je Švedska, ki šteje 10,3 milijona prebivalcev, zabeležila več kot 350 incidentov, ki so vključevali strelno orožje in ki so se v 47 primerih končali s smrtjo, 117 ljudi je bilo ranjenih. Število ubitih v streljanju se je več kot podvojilo med letoma 2011 in 2019.

Glede na navedbe v poročilu sicer ni enostavne razlage za ta trend, navaja pa, da pa je porast števila ubojev tesno povezan s kriminalnimi okolji na socialno prikrajšanih območjih, kjer naj bi se pojavila nova "skupinska dinamika".

Na porast strelskih incidentov in drugih nasilnih obračunov, za katere krivijo podtalne kriminalce in tolpe, v zadnjih letih opozarjata tako švedska vlada kot policija. To je že večkrat poskrbelo za razgrete razprave in socialdemokratska vlada je v zadnjem času ostro nastopila proti tolpam.

"Švedska se ne sme navaditi na to. Trend je mogoče obrniti," je dejal notranji minister Mikael Damberg. Opozicijska Zmerna stranka je medtem ugotovitve poročila označila kot sramotne za Švedsko, vodja populističnih Švedskih demokratov pa je vlado obtožil "kapitulacije", še piše AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord