8. 1. 2021, 14:12 | Vir: STA

Švedski model ni uspel, država se pripravlja na strožje ukrepe

Shutterstock

Švedski parlament je danes s posebnim zakonom razširil pooblastila vladi za ukrepanje v pandemiji covida-19. Vlada Švedske, ki se je s pandemijo soočala le s priporočili in ne prisilnimi ukrepi, bo imela zdaj možnost zapreti lokale, trgovine ali pa javni promet.

"Švedski model" soočanja je bil vseskozi kontroverzen, saj se ta država kot edina v Evropi ni odločila za uvedbo strogih omejitev javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kljub temu v prvem valu ni doživela velikega števila okužb in smrti. Se je pa to spremenilo jeseni v drugem valu in tudi Švedska se zdaj sooča z visokimi številkami okužb in posledično preobremenjenim zdravstvom.

Zato se zdaj obdobje omejevanja covida-19 zgolj s priporočili o socialni distanci in higienskimi ukrepi končuje in bo vlada lahko uvedla tudi bolj restriktivne ukrepe. Šlo naj bi sicer bolj za sprejemanje omejevalnih ukrepov na posameznih javnih mestih, ne kar za splošne prepovedi javnega zbiranja. Poleg tega bo zdaj kršilce mogoče kaznovati, kar doslej ni bilo mogoče. Novi zakon bo začel veljati v nedeljo.

Švedska je sicer novembra lani že začela uvajati bolj restriktivne omejitve. Pozvali so tudi k omejitvi stikov na zgolj člane lastne družine in morda nekaj prijateljev. Prav tako so oblasti pozvale k omejitvi javnih druženj na največ osem oseb. Od četrtka pa je v državi obvezno tudi nošenje mask na sredstvih javnega prevoza.

V državi z okoli deset milijoni prebivalcev so doslej zabeležili skupno nekaj več kot 480.000 okužb in tudi 9262 smrti zaradi covida-19.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel