16. 4. 2020, 19:40 | Vir: STA

Švedski parlament sprejel zakon, ki vladi omogoča hitro sprejemanje ukrepov

Profimedia

Švedski parlament je sprejel zakon, ki vladi začasno omogoča, da brez predhodne odobritve poslancev hitro sprejme ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Nova pooblastila vlade bodo veljala od sobote do konca junija.
 

Novi zakon socialdemokratski vladi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odpira možnost, da začasno zapre podjetja, omeji javna združevanja ali zapre pristanišča in letališča, pa tudi uvede številne druge ukrepe.

"Pomembno je, da ima vlada dostop do več orodij v boju proti koronavirusu, če bi se ta izkazala za potrebna," je med današnjo razpravo v parlamentu dejala poslanka vladajočih socialdemokratov Kristina Nilsson.

Po nasprotovanju iz vrst opozicijskih strank je bilo sprejeto tudi dopolnilo, po katerih lahko poslanci razveljavijo ukrep, ki bi ga vlada sprejela brez njihove potrditve, če bi se jim zdel nepotreben.

Vlada sicer še vedno ne more sprejemati ukrepov, ki bi posegali v ustavno zagotovljeno pravice. To denimo pomeni, da bi bila za uvedbo policijske ure, kakršno so sprejeli ponekod v Evropi, še vedno potrebna potrditev parlamenta.

Švedska vlada doslej ni posegala po tovrstnih ukrepih, temveč se je odločila za mehkejši pristop in računa na odgovornost državljanov pri upoštevanju pravil družbenega distanciranja. Je pa med drugim prepovedala združevanje več kot 50 ljudi in obiske v domovih za starejše občane.

Vlada pod vodstvom premierja Stefana Lofvena je sicer danes v skladu s skupno odločitvijo EU tudi za mesec dni podaljšala prepoved nenujnih vstopov v državo za državljane držav izven EU.

Na Švedskem so do danes potrdili 12.540 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 1333 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.