17. 8. 2020, 15:28 | Vir: STA

Svet DeSUS bo o Pivčevi razpravljal v torek prihodnji teden

Profimedia

Člani sveta DeSUS bodo o zaupnici predsednici Aleksandri Pivec razpravljali prihodnji teden v torek, in ne ta teden v četrtek, kot je bilo sprva rečeno. Kot je pojasnil predsednik sveta Tomaž Gantar, je namreč za četrtek popoldne sklicana seja vlade. Prepričan je tudi, da se bo zgodba z DeSUS slabo končala, če bo stranko še naprej vodila Pivčeva.

V torek, 25. avgusta, se v skladu z zahtevo poslanske skupine DeSUS tudi izteče rok za sklic seje sveta. Poslanci DeSUS so po številnih očitkih glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvali k odstopu z mesta predsednice DeSUS, v nasprotnem primeru pa predlagali svetu stranke, da ji izreče nezaupnico.

Pivčeva pozivu poslancev k odstopu ni sledila. Izvršni odbor je v petek po nekajurni razpravi sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo Pivčeva ponudila glasovanje o zaupnici. Do kongresa pa bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblaščen eden od podpredsednikov stranke.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Vsebine pravnega mnenja niso razkrili, izhaja pa ta iz izjav Pivčeve, ki je dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet, saj je kongres tudi tisti, ki jo je izvolil za predsednico.

Gantar pa je v petkovi izjavi poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici. Po njegovih ocenah ima po statutu to pristojnost med kongresoma svet stranke.

Danes je v izjavi medijem ponovil, da želi, da to rešijo zakonito. Glede na to, da so mnenja o tem različna, bo pravno mnenje pridobil tudi sam.

"Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi. Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov," je poudaril.

Kot poroča današnje Delo, Pivčeva napoveduje, da se bo borila do konca. Gantarja obtožuje, da ji skupaj še z nekaterimi hoče ukrasti mandat, njegovo samoponujanje za vodenje stranke pa naj bi bilo po njenem mnenju nezakonito in zavestno kršenje statuta.

Gantar je namreč povedal, da je pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. Na vprašanje, ali utegne kandidirati za predsednika na kongresu, pa je danes odgovoril, da zelo verjetno ne. Do zdaj se o tem niso pogovarjali. Spomnil pa je, da so o njegovi kandidaturi govorili že pred več kongresi, a se za to nikoli ni odločil, saj to ni bilo mesto, ki bi ga zanimalo. "Sem pa pripravljen stranki pomagati, če vidijo, da lahko pomagam," je danes dodal Gantar.

V odgovoru na obtožbe Pivčeve je še poudaril, da si ne "afere SRIPT ne nelegalnega plačevanja bivanja" ni izmislil nihče od njih, ampak je to težava, za katero je kriva Pivčeva sama.

Tudi nizka javnomnenjska priljubljenost DeSUS ga po zadnjih razpravah o stranki v javnosti ne preseneča. Zato je treba po Gantarjevem prepričanju s tem čim prej prekiniti.

Pivčeva je bila sicer v Delu kritična tudi do vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki ji je očital, da ne razume politike.

"Ob Patriji, kantah za smeti, arbitražni aferi in vseh drugih aferah je stal ob strani Karlu Erjavcu, zdaj pa mene, ki nisem storila nič nezakonitega in nobenega Slovenca oškodovala niti za evro, poziva k odstopu," je navedla.

Na to se je Gantar danes odzval z oceno, da so eno napake ministrov, "ko pa začnemo govoriti o laži, koruptivnosti, izkoriščanju javnih sredstev, je vprašanje drugačno". "Kar mene zadeva, je popolnoma jasno," je dejal. Poudaril je, da o položaju ministrov odloča predsednik vlade. Ob tem je Gantar priznal, da s Pivčevo tudi do zdaj v vladi nista veliko sodelovala in v primeru, da ostane ministrica, posebne spremembe ne vidi. Bi bile pa po njegovih besedah okoliščine gotovo "čudne".

S čim ga je Pivčeva najbolj razočarala, danes ni želel komentirati.

"Iskreno sem se trudil in prispeval, da je postala predsednica. Tako kot sem danes iskreno prepričan, da se bo zgodba z DeSUS slabo končala, če bo ona vodila stranko naprej. A to ne pomeni, da pa jo moram voditi jaz," je dodal Gantar.

Obenem je še poudaril, da razprave o vodstvu v DeSUS ne pomenijo ničesar v zvezi s položajem stranke v vladi. Po njegovem prepričanju se večina članov DeSUS strinja z delom v vladi, koalicijska pogodba je dobra. Kot je zatrdil, kljub nekaj pripombam doslej ni bilo nobene resne razprave o tem, da bi odšli iz koalicije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.