9. 4. 2019, 20:04 | Vir: STA

Svet za nacionalno varnost obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev

Daniel Novakovič/STA

Svet za nacionalno varnost se je danes seznanil s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražnem postopku ter obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin.

Kot so po seji sveta za nacionalno varnost še sporočili iz urada vlade za komuniciranje, so se razširjene seje, ki jo je sklical predsednik vlade Marjan Šarec, poleg ključnih ministrov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predstavnik največje opozicijske stranke Franc Breznik ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec. Na seji je bil navzoč tudi direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Vlada naj bi po neuradnih informacijah ne glede na nova dejstva nadaljevala z vsemi aktivnostmi, povezanimi z implementacijo odločbe arbitražnega sodišča.

Po seji udeleženci sestanka niso dajali izjav, z izjemo poslanca SDS Breznika, ki pa o vsebini sklepov ni želel govoriti. Je pa zatrdil, da niso prejeli bistveno več informacij, kot so jih imeli mediji pred današnjim zasedanjem sveta za nacionalno varnost.

"Zdi se mi, da gre informacija bolj v dnevnopolitične namene, kot pa da bi bila nacionalno-varnostna informacija," je dejal Breznik. Zato je predlagal, da predstavniki Sove v tihi sobi objavijo te prisluhe oz. dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo, ter ugotovijo, ali informacija drži ali ne.

"A tega dokaza nismo dobili," je povedal Breznik in pojasnil, da predsednik vlade tega ni dopustil oz. tega sklepa niso podprli. Tako je Breznik prepričan, da gre za minorne informacije, ki "bolj služijo predsedniku vlade v njegovih dnevnopolitičnih debatah" kot pa za resno nacionalno-varnostno vprašanje.

Ni pa želel Breznik odgovoriti, ali je direktor Sove informacije, o katerih je POP TV poročal, besedno potrdil.

24ur.com je v ponedeljek poročal, da je hrvaška vlada skušala preko posrednika vplivati na POP TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje. Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA.

Na portalu so tudi objavili posnetek pogovora, na katerem je po navedbah novinarja POP TV Jureta Tepine vodilni predstavnik avstrijske Styrije na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki naj bi bil "alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr". Tolj naj bi omenjenega neimenovanega direktorja tuje multinacionalke klical v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti.