R. K. | 20. 3. 2023, 14:33

12-letna deklica pametnejša kot Albert Einstein: starša sta pomislila, da gre za šalo

Profimedia/fotomontaža

Deklica, ki je na zahtevnem merjenju IQ-ja dosegla najvišji mogoč rezultat, ima za prihodnost velike načrte.

12-letna deklica Anwita Patil je pri merjenju inteligenčnega kvocienta (IQ) dosegla neverjeten rezultat in premagala celo nekatere izmed največjih umov človeštva. Test pri Mensi, ki velja za najstarejšo društvo ljudi z visokim inteligenčnim kvocientom na svetu, je opravila z rezultatom 162, kar je več celo od Alberta Ensteina in Stephena Hawkinga, ki sta dobila rezultat 160.

Razmišlja popolnoma drugače

Patilova je najvišji rezultat v svoji starostni kategoriji na testiranju dosegla, ko je bila stara komaj 11 let. Dekličina mama Anu Patil je doktorica matematike, oče Jay Patil pa svetovalec v britanskem javnem zdravstvu (NHS). Njena mama pa je bila tudi prva, ki je opazila hčerkino nadarjenost. Ta jo je namreč na njeno presenečenje premagala celo v odgovorih na nekatere matematične probleme. 

Profimedia

Po besedah njenega očeta se je deklica že od osnovne šole dalje domislila nekaj načinov reševanja problemov, ki jih njena mama ni poznala. "Skupaj sva reševali matematične probleme, ampak včasih nisem dobila odgovora, Anwita pa ga je. Ona razmišlja popolnoma drugače, in to glede stvari, ki se jih v šoli ne učijo," je za Manchester Evening News dodala dekličina mama.

Starša pomislila, da gre za šalo

V društvu Mensa se lahko včlanijo le tisti, ki so na standardiziranem inteligenčnem testu dosegli 98 odstotkov ali več, za zagotovitev članstva pa je potreben inteligenčni kvocient vsaj 140. Test, ki ga je opravila Anwita, je sestavljen iz dveh delov. Prvi del zajema jezikovne sposobnosti in lateralno razmišljanje, na njem pa je deklica dosegla 162 točk, medtem ko pri drugem delu preverjajo vizualno in prostorsko zavedanje, kjer je dosegla 140 točk.

"To je preizkus iz logičnih problemov, na katere se ni treba pripravljati. Preizkuša vaše inherentne sposobnosti in ga je mogoče izvajati na vseh starostnih skupinah, vključno z otroki," je za omenjeni medij pojasnil dekličin oče. Starša sta ob tem povedala, da sta ob prejemu rezultata najprej pomislila, da gre za šalo.

Veliki načrti za prihodnost

"Pričakovali smo, da bo dobila članstvo, a smo bili popolnoma presenečeni, ko smo dobili elektronsko sporočilo s potrditvijo najvišjega rezultata." Dodala sta, da je nad tem navdušena tudi Anwita, sama pa sta na njene dosežke izjemno ponosna. Deklica je test z izjemnim rezultatom opravila le nekaj dni pred svojim 12. rojstnim dnevom. 

Velike načrte pa ima tudi za prihodnost: "Anwita upa, da bo s svojimi veščinami in izkušnjami pomagala reševati družbene izzive, ko odraste," je za Manchester Evening News dodal njen oče.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord