K. Ž. | 18. 9. 2023, 10:39

Policija pravočasno preprečila tragedijo: 17-letnik snoval načrt za teroristični napad (zdaj je že na hladnem)

Profimedia

Avstrijski državni organi so stopili na prste 17-letnemu Avstrijcu s turškimi koreninami, ki je načrtoval teroristični napad na Dunaj. 

Avstrijski Zvezni urad za zaščito ustave je pod drobnogled vzel 17-letnega islamista, ki naj bi v spletni klepetalnici širil svoje konkretne načrte za teroristični napad na avstrijsko prestolnico, poroča portal oe24. Sodeč po informacijah Avstrijskega notranjega ministrstva, naj bi mladenič na spletu delil tudi svojo fotografijo, na kateri v eni roki drži nož, z drugo roko pa je delal IS-pozdrav. Mladeniču je bila že odvzeta prostost, trenutno pa je v priporu.

Po poročanju avstrijskega portala krone.at je mladenič izhajal iz težkega okolja, saj nikakor ni uspel pridobiti službe. Prav tako je zaradi svojega radikalnega mnenja pogosto povzročal spore v družini. Svojo radikalno pot je začel prek spleta, samega sebe namreč opisuje kot vernega muslimana, ki poveličuje Islamsko državo. Njegov edini stik z zunanjim svetom je bil prek družbenih medijev, kjer je delil svoje sanje o kalifatu. V spletni klepetalnici na portalu Telegram je mladenič tudi grozil z izvedbo terorističnega napada na Dunaj.

Pripravljen je bil tudi umreti

Avstrijski Direktorat za državno varnost in obveščevalne dejavnosti (DSN) je bil obveščen o potencialni nevarnosti mladeniča. Tako so 12. septembra člani specialne enote WEGA vdrli v stanovanje mladeniča v okolju Favoriten na Dunaju ter mu odvzeli prostost. Kasneje je 17-letnik na zaslišanju priznal, da je načrtoval napad na avstrijsko prestolnico ter da je bil pripravljen v napadu tudi umreti. Dodal je še, da so mu v zgled teroristi, ki so izvedli napad na Dunaj, Berlin in napad v Franciji. Ob aretaciji so moškemu zasegli nož, kot tudi mobilni telefon in diske.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol