A. B. | 26. 7. 2022, 10:38

7-letnik huje poškodovan med partijo šaha z robotom

Youtube/Guardian Sport/posnetek zaslona

Ruska šahovska zveza je pojasnila, da je do nesreče prišlo, ker je deček prehitel robotovo potezo. 

Na šahovskem turnirju v Moskvi, na katerem je 7-letni deček kot eden izmed 30 najboljših mlajših igralcev v Rusiji odigral partijo šaha z robotom, se je zgodila grozljiva nesreča. Robot je namreč namesto figurice zagrabil dečkov prst in mu ga zlomil.

Po besedah Ruske šahovske zveze naj bi do nesreče prišlo zato, ker deček ni počakal, da bi robot dokončal svojo potezo, je zapisal The Guardian. 

Profimedia

Objavili tudi videoposnetek 

Videoposnetek, ki ga je sicer sprva objavil Baza Telegram, prikazuje trenutek, ko je robotska roka za nekaj trenutkov stisnila dečkov prst. Na pomoč so prihiteli ženska in trije moški. 

Kot je pojasnil podpredsednik Ruske šahovske zveze Sergej Smagin, se je deček odločil za izjemno hitro potezo in pri tem presenetil robota, ki svoje igre še ni končal, poroča Independent. 

"Ko se je deček odločil za potezo, se ni zavedal, da mora počakati, da robot dokonča svojo," je povedal Smagin in dodal, da gre za izjemno redek primer nesreče. 

Dečkovi starši sedaj razmišljajo o tožbi, Moskovska šahovska zveza pa bo po besedah Lazareva družini skušala pomagati, poroča SkyNews. 

Kakšno je dečkovo stanje?

Predsednik Moskovske šahovske zveze Sergej Lazarev je poudaril, da deček ni travmatiziran, a da je zaradi poškodbe dobil mavec. S turnirjem je nadaljeval že naslednji dan, pri zapisu potez pa so mu pomagali prostovoljci. 

Po navedbah medijev je dečku ime Christopher in spada med 30 najboljših igralcev šaha v Moskvi v kategoriji mlajših od devet let. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ