9. 5. 2022, 21:57 | Vir: STA

Kdo bo namesto kraljice Elizabete II. nagovoril parlament?

Profimedia

96-letna monarhinja je v svoji 70-letni vladavini doslej na tem dogodku manjkala samo dvakrat. Uganete, kdaj je to bilo?

Britanski princ Charles bo v torek namesto kraljice Elizabete II. nagovoril parlament ob začetku novega zasedanja. Prestolonaslednik Charles bo s tem prvič prevzel to tradicionalno nalogo britanskega monarha. V preteklih mesecih so 96-letno monarhinjo, ki jo tarejo zdravstvene težave, vse pogosteje na dogodkih zastopali drugi člani družine.

Profimedia

Zdravniki so ji odvetovali udeležbo

Kraljica še vedno občasno trpi zaradi težav z gibljivostjo in se zato po posvetu s svojimi zdravniki ne bo udeležila tradicionalne slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta, so na predvečer slovesnosti sporočili iz Buckinghamske palače.

Na torkovi slovesnosti bo v imenu kraljice govor, v katerem običajno predstavi prioritete vlade, prebral 73-letni Charles. Navzoč bo tudi kraljičin najstarejši vnuk, princ William.

Profimedia

Doslej odsotna le med nosečnostjo

Kraljica je v svoji 70-letni vladavini doslej na tem dogodku manjkala samo dvakrat, in sicer leta 1959 in 1963, ko je bila noseča. Elizabeta II. v svojem nagovoru običajno prebere vladno izjavo vsakokratnega premierja. Monarhinja sicer dejansko nima vloge pri vodenju britanske vlade.

Poslance bo v torek nagovoril tudi premier Boris Johnson, kar bo njegov prvi nastop po porazu konservativcev na lokalnih volitvah v Angliji, Walesu in na Škotskem ter zmagi nacionalističnega Sinn Feina na Severnem Irskem.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec