1. 6. 2022, 08:45 | Vir: STA

Agatha terjala že najmanj deset smrtnih žrtev

Twitter/@FRANCE24

Gre za doslej najmočnejši orkan, ki je maja dosegel kopno ob pacifiški obali Mehike od začetka beleženja leta 1949.

Orkan Agatha, ki je v ponedeljek dosegel mehiško obalo ob Tihem oceanu v zvezni državi Oaxaca, je v Mehiki terjal najmanj deset smrtnih žrtev, okoli 20 ljudi pa pogrešajo

"Trenutno pogrešamo približno 20 ljudi, večina jih je višje v gorah. Žal pa je deset oseb že izgubilo življenje," je povedal guverner zvezne države Oaxaca Alejandro Murat.

Pri tem je dodal, da se je prvi dan orkana končal brez žrtev, vendar je močno deževje, ki je sledilo v torek, povzročilo, da so reke prestopile bregove in sprožilo zemeljske plazove.

Orkan je sicer med premikanjem v notranjost države oslabel, a je vseeno v torek nad zvezno državo Veracruz povzročili hudourniške nalive. Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) pa opozarja, da bi lahko neurje na jugovzhodu Mehike še nekaj dni povzročalo obilne padavine in posledično tudi življenjsko nevarne poplave in plazove.

Profimedia

Orkan Agatha je v ponedeljek dosegel obalo približno deset kilometrov zahodno od mesta Puerto Angel kot orkan druge kategorije na sicer petstopenjski lestvici, z vetrom, ki je pihal 165 kilometrov na uro. Gre za doslej najmočnejši orkan, ki je maja dosegel kopno ob pacifiški obali Mehike od začetka beleženja leta 1949.

Mehiko na pacifiški in atlantski obali redno preplavljajo tropske nevihte, običajno med majem in novembrom. Najbolj smrtonosno neurje, ki je lani prizadelo Mehiko, je bil orkan tretje kategorije Grace, ki je avgusta v vzhodnih zveznih državah Veracruz in Puebla terjal 11 smrtnih žrtev.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ