25. 4. 2022, 17:12 | Vir: STA

Aktivisti v znak protesta: "Nehajte financirati Putinovo vojno!"

Slika je simbolična

Več aktivistov je pozvalo norveško vlado, naj preneha uvažati ruska fosilna goriva. Poglejte, kaj so storili. 

Aktivisti norveškega Greenpeacea so v znak protesta proti uvozu ruske nafte priklenili čoln na ruski naftni tanker. Kot je norveška organizacija zapisala na spletni strani, je bil njihov cilj preprečiti uvoz več tisoč ton nafte v norveška pristanišča.

Več aktivistov, ki je s treh čolnov in kajakov držalo transparente z napisoma "stop poganjanju vojne" in "nafta poganja vojno", je pozvalo norveško vlado, da preneha uvažati ruska fosilna goriva.

Greenpeace je pozval tudi podjetje Esso, ki skrbi za transport, da odstopi od pogodb z Rusijo.

"Šokiran sem, da Norveška ponuja pristanišča za rusko nafto, ko vemo, da to financira Putinovo vojno," je po poročanju dpa dejal vodja norveška Greenpeacea Frode Pleym.

Pleym je bil med aktivisti, ki so privezali čoln na sidro ruskega tankerja na terminalu Oslofjord, drugim pa je policija preprečila dostop do tankerja.

V Essu so za danski časnik Boersen pojasnili, da so pogodbo za nakup nafte sklenili, preden je Rusija po navodilih njenega predsednika Vladimirja Putina 24. februarja začela vojaško invazijo na Ukrajino, kar pomeni, da sankcije Zahoda zaradi vojne na to pošiljko ne vplivajo. 

Ob tem so dodali, da novih pogodb za dobavo ruskih energentov nimajo, še navaja dpa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord