22. 4. 2022, 17:11

Ali nas čaka tretja svetovna vojna?

Profimedia

Narediti je potrebno vse, da se izognemo ​​neposrednemu spopadu med Natom in Rusijo.

Nemški kancler Olaf Scholz je napovedal nadaljnje dobave orožja Ukrajini, a je hkrati upravičil dosedanjo zadržanost, ko gre za vojaško pomoč Ukrajini v nevarnosti velikih konfliktov.

"Delam vse, da se izognem stopnjevanju, ki bi lahko vodilo v tretjo svetovno vojno," je povedal nemški kancler Olaf Scholz. Pojasnil je, da je njegova naloga narediti vse, da se izogne ​​neposrednemu spopadu med Natom in Rusijo.

Hkrati je napovedal nadaljnje dobave orožja Ukrajini. "Zmožnost Bundeswehra za dobavo orožja Ukrajini iz lastnega arzenala je izčrpana. Zagotovo pa bomo dostavili, kar nam je na voljo," je povedal Scholz.

Nemčija kot porok za mir

V tem kontekstu je kancler Scholz omenil tudi neposredno dostavo orožja v Ukrajino preko Slovenije. Po dogovoru naj bi Slovenija Ukrajini dostavila tanke sovjetskega porekla, v zameno pa bi Nemčija Sloveniji dobavila sodobnejša oklepna vozila.

Scholz je poudaril, da je dostava orožja iz sovjetske dobe smiselna, ker ne zahteva dolgotrajnega usposabljanja ukrajinskih vojakov.

Nemški kancler je dejal, da mora prihodnji mirovni sporazum Ukrajini omogočiti, da se lahko brani, in poudarila, da lahko Nemčija deluje kot porok za mir.

"Ukrajino bomo oborožili tako, da bo njen mir zagotovljen. Na voljo smo vam kot jamčevalna sila," je dejal Scholz. Zavrnil je obtožbe, da njegova Socialdemokratska stranka Nemčije (SPD) vodi prorusko politiko in je prizanesljiva do Moskve. "SPD je bila vedno stranka, ki je trdno povezana s čezatlantsko politiko," je dejal Scholz.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.