8. 12. 2022, 20:35 | Vir: STA

Se lahko Evropa sama sooči z "veliko grožnjo"?

Profimedia

Ruska invazija na Ukrajino je staro celino postavila pred dejstvo, da ji primanjkuje obrambnih zmogljivosti za soočanje z velikimi grožnjami.

Ruska agresija proti Ukrajini je izčrpala zaloge orožja v EU in pokazala, da ta nima ključnih zmogljivosti za zaščito pred grožnjami na svojih mejah, je na obrambni konferenci v Bruslju izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Članice EU je pozval k večjemu sodelovanju na obrambnem področju ter nadaljnji podpori Ukrajini.

Po besedah Borrella je bila vojna v Ukrajini za mnoge v EU brutalna prebuditev. "Zavedamo se, da so se naše vojaške zaloge hitro izčrpale zaradi dolgoletnega premajhnega vlaganja," je izjavil in dodal, da EU primanjkuje obrambnih zmogljivosti za soočanje z "velikimi grožnjami".

Profimedia

Evropa še vedno močno odvisna od ZDA

"Soočamo se z grožnjami, resničnimi grožnjami, ki so nam blizu in (bodo) verjetno samo še hujše," je na dogodku na Evropski obrambni agenciji (EDA) opozoril Borrell in države članice EU pozval k povečanju vlaganja v obrambo, krepitvi skupnih javnih naročil in naložb v tehnologije.

"Zame je izbira očitna. Več moramo sodelovati, evropske vojske morajo med seboj več sodelovati," je še dejal in pozval k nadaljnji podpori Ukrajini v boju proti Rusiji.

Že dlje časa se znotraj EU pojavljajo pozivi, da bi morala Evropa okrepiti svoje obrambne zmogljivosti in bolj povezati svoje oborožene sile. EU je namreč pri zagotavljanju varnosti na celini v okviru Nata še vedno močno odvisna od ZDA.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol