30. 5. 2022, 18:14 | Vir: STA

Ali več tisoč zajetih pripadnikov ukrajinskega bataljona Azov čaka usmrtitev?

Profimedia

Rusi so skrajno nacionalistične pripadnike ukrajinske vojske že na začetku invazije obtoževali vojnih zločinov, kar je bil tudi eden od razlogov za napad na sosednjo državo. 

Ukrajinske vojake, ki so se predali ruskim silam v jeklarni Azovstal v Mariupolju, bo morda doletela smrtna kazen, je danes dejal predstavnik proruskih separatistov, pravosodni minister samooklicane separatistične ljudske republike Doneck (DNR) Jurij Sirovatko.

Profimedia

Ujetnikom grozi smrtna kazen

"Sodišče bo sprejelo odločitev o njih," je dejal Sirovatko. "Za takšna kazniva dejanja imamo v DNR najvišjo obliko kazni - smrtno kazen," je dejal in dodal, da so vsi vojni ujetniki na ozemlju DNR, med njimi pa je približno 2300 vojakov iz Azovstala.

Profimedia

Na stotine ukrajinskih branilcev strateškega pristanišča Mariupolj na obali Azovskega morja se je ta mesec predalo, potem ko so se več tednov zadrževali v podzemnih predorih jeklarne Azovstal. Ukrajinska stran si prizadeva, da bi jih v prihodnosti zamenjali za ujete ruske vojake, Rusija pa je sporočila, da jim bo najprej sodila.

Bataljon Azov eden od razlogov rusko za invazijo

Mnogi od ukrajinskih borcev, ki so branili Mariupolj pred ruskimi silami, pripadajo ultranacionalističnemu bataljonu Azov, ki ga povezujejo s skrajno desnico. Rusija ga je v preteklosti večkrat obtožila vojnih zločinov, v Moskvi pa so navedbe o nacistih v Ukrajini uporabili kot enega od razlogov za invazijo na to državo.

Profimedia

Voditelja Francije in Nemčije, Emmanuel Macron in Olaf Scholz, sta v sobotnem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom tega pozvala, naj izpusti ukrajinske borce iz Azovstala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord