R. K. | 23. 5. 2023, 15:26

Ali veste, kje bi se znašli, če bi sredi Ljubljane skopali predor na drugo stran Zemlje? Poznamo natančno lokacijo

Profimedia

Točka, ki je diametralno nasprotna našemu glavnemu mestu, se ne zdi nič kaj romantična.

Če je tudi vas od nekdaj zanimalo, kje bi se znašli, če bi kopali tako dolgo, da bi prišli ven na drugem koncu planeta, si lahko zdaj potešite radovednost s pomočjo interaktivnega spletnega zemljevida, ki to natančno pokaže. Pozabavali smo se tudi sami in preverili, kam bi prišli, če bi predor začeli kopati na Kongesnem trgu v Ljubljani in ugotovili, da bi morali s seboj vzeti vsaj kopalke, če že ne potapljaške opreme, med plavanjem pa paziti, da nas ne pomalicajo morski psi.

www.antipodesmap.com/posnetek zaslona

Potovanje na drugo stran planeta

V večini držav vlada splošno prepričanje, kje bi se znašli, če bi se nam uspelo prekopati skozi središče Zemlje. Takšna vprašanja si največkrat postavljajo predvsem otroci. Američani mislijo, da je njihov antipod Kitajska, Britanci menijo, da bi se znašli v Avstraliji, Avstralci pa so prepričani, da bi na plano prišli nekje na evropski celini. 

Antipod je na spletni strani IFLScience na zelo preprost način mogoče tudi natančno preveriti. To storimo tako, da v okence vpišemo lokacijo, kjer bi želeli začeti 'kopati' predor, spletna aplikacija pa nam takoj odgovori z natančno lokacijo, ki je našemu položaju diametralno nasprotna. Marsikdo pa bo sicer razočaran, ko bo ugotovil, da večina evropskih lokacij vodi naravnost v ocean

www.antipodesmap.com/posnetek zaslona

Kam bi predor pripeljal Slovence?

Nič drugače ni, če začnemo luknjo kopati na ljubljanskem Kongresnem trgu, saj bi se znašli nekje v Tihem oceanu. Najbližje kopno bi bila Nova Zelandija, ki pa je vseeno predaleč, da bi do tja plavali. Če bi se hoteli 'prikopati' neposredno v Auckland, bi morali namreč začeti v španski Malagi, kaže interaktivni zemljevid. Nič drugače ni niti, če bi začeli kopati v New Yorku v ZDA, saj se ne bi znašli na Kitajskem, temveč v Indijskem oceanu.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec