29. 4. 2022, 16:41

Amal Clooney opozorila na grozote v Ukrajini: "Klavnica v osrčju Evrope"

Profimedia

"Še vedno, ko berem novice, ne vem, kako naj jih procesiram," je na neuradnem sestanku Organizacije združenih narodov v New Yorku izjavila odvetnica za človekove pravice in žena igralca Georgea Clooneyja.

Opozorila je, da mora Rusija odgovarjati za vojne zločine v Ukrajini. Države je opozorila na nezaslišane zločine, ki se dogajajo na vzhodu Evrope, za katere je treba zbrati dokaze, in poskrbeti, da ne bodo ostali nedotaknjeni, kot se je zgodilo v primeru žrtev Islamske države v Iraku in Siriji.

"Ukrajina je danes klavnica v osrčju Evrope," je dejala Amal Clooney na newyorškem srečanju Združenih narodov. "Putinova agresivna vojna je tako nezaslišana, da tudi po številnih opozorilih Združenih držav Amerike in dolgem seznamu ruskih zločinov Ukrajinci niso verjeli, da se to lahko zgodi. Še vedno, ko berem novice, ne vem, kako naj jih procesiram," je dodala.

Amal, ki je poročena z Georgem Clooneyem, s katerim ima 4-letna dvojčka, je opomnila na vse grozote, ki se dogajajo v Ukrajini. "Ali je možno, da je na tisoče otrok prisilno izgnanih v Rusijo? Ali je možno, da se na ulicah posiljuje najstnice pred njihovimi družinami in sosedi? Je bila stavba z napisom 'otroci' res bombardirana? Ali se nad civilisti v Mariupolu danes izvaja sistematično mučenje, prav tako pa stradajo do smrti? Žal je odgovor, da."

Nadaljevala je še: "Tukaj smo soočeni s kriminalnimi dokazi o agresiji, z vojnimi zločini in zločini proti človeštvu. Vsak dan imamo vse več dokazov o genocidu. Mir, kot vojna, mora biti poplačan. Ne zgodi se sam od sebe. Tudi pravica je nekaj, za kar se moramo boriti."

Amal Clooney je del mednarodne projekte skupine, ki Ukrajini svetuje o pravnih možnostih v zvezi z ruskimi napadi. Poleg tega je možem ustanovila fundacijo, s pomočjo katere se trudi storilce hudih zločinov, storjenih pod krinko bojevanja pripeljati pred sodišče, piše 24ur.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord