26. 9. 2022, 20:15 | Vir: STA

Edward Snowden je postal ruski državljan: bo zdaj vpoklican v vojsko?

Profimedia

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), je pobegnil iz ZDA po tistem, ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo. Zdaj naj bi za državljanstvo zaprosila tudi njegova žena, njuna hči pa že ima ruski potni list, saj se je rodila v Rusiji.

Ohraniti želi tudi ameriško državljanstvo

Ruske oblasti so objavile predsednikov odlok, s katerim je bil Snowden uvrščen na seznam novih ruskih državljanov. Pobegli žvižgač je sicer že novembra 2020 dejal, da je zaprosil za rusko državljanstvo in da si bo pri tem prizadeval ohraniti državljanstvo ZDA.

Profimedia

Moskva je sicer pred nekaj leti omilila stroge zakone o državljanstvu in posameznikom omogočila, da lahko prejmejo ruske potne liste, ne da bi se odrekli svojega prvotnega državljanstva.

Snowden, nekdanji sodelavec NSA, je pobegnil iz ZDA, potem ko je leta 2013 novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije.

Razkril je, kako ZDA množično zbirajo osebne podatke in vohunijo za milijoni civilistov po vsem svetu. Ker mu je v ZDA zaradi izdaje državnih skrivnosti grozil in mu še vedno grozi zapor, je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil.

Profimedia

Tudi o srečanju s Putinom

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je povedal, da bo tudi žvižgačeva soproga Lindsay Mills zaprosila za rusko državljanstvo in dodal, da ima njuna hči že ruski potni list, saj se je rodila v tej državi.

V luči ruske mobilizacije pa je odvetnik dodal, da Snowdna ne bodo vpoklicali, saj nima izkušenj v ruski vojski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem pojasnil, da je Snowden na lastno prošnjo prejel rusko državljanstvo in dodal, da se Putin zaenkrat ne namerava srečati z novim sodržavljanom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ