Iz Beograda Nikola Vuković | 6. 12. 2023, 15:27

"Mama, kako to, da so konji zajahali ljudi?!" Pred skupščino narisal grafit, policija pa ga je ... (VIDEO)

Omrežje X/posnetek zaslona

V Srbiji se je v lisicah znašel znani umetnik. Razlog? "Grafit" z menda sporno vsebino ...

Vladajoča stranka SNS in predsednik države Aleksandar Vučić vedno znova na takšne in drugačne načine državljane Srbije opozarjata, da se bo vsaka njihova - tudi najmanjša - neposlušnost strogo kaznovana. Kot nekateri najhujši avtoritarni režimi tudi Vučićev režim nadaljuje represijo nad lastnimi državljani celo takrat, ko izražajo svoje nezadovoljstvo s trenutnim stanjem v družbi na satiričen in umetniški način. Tarča je bil še enkrat priznani umetnik Andrej Josifovski, ki mu je tudi tokrat na zelo inteligenten in umetniški način uspelo provocirati oblast.

Andrej Josifovski - Pijanista, znan po nenavadnih in kontroverznih instalacijah ter uličnih grafitih, je bil priveden popoldne pred zgradbo narodne skupščine zaradi pisanja grafita. Posnetek njegovega pridržanja je bil objavljen na družbenih omrežjih. Pijanista je na spomeniku pred parlamentom napisal: "Mama, kako to, da so konji zajahali ljudi?!"

Radomir Lazović, prvi na listi Srbija proti nasilju na prihajajočih republiških volitvah, je na Facebooku pojasnil, da je Josifovski napisal grafit z umetnim snegom, ki se hitro in enostavno odstrani. "Ravnokar je bil aretiran umetnik Pijanista zaradi pisanja grafiti z novoletnim snegom, ki ga je mogoče takoj obrisati. Policija se ni ustavila pri aretaciji, ampak so poskušali grafit prikriti s kartonom. Ali je vse to res mogoče? Da niti ne začnem govoriti o tem, da je bil človek aretiran zaradi grafita, medtem ko eden od jurišnikov SNS, potem ko mi je grozil in me napadel ravno na teh stopnicah, sploh ni bil aretiran! In niti do danes še nisem izvedel, kaj se je zgodilo z mojo prijavo... Medtem ko to pišem, policija novinarjem prav zdaj ne dovoli, da bi posneli, kaj se je zgodilo!" je zapisal Lazović.

Pred dvema letoma je Josifovski že razburkal srbsko javnost, ko je pred skupščino v Beogradu postavil svetleči falus. Za svoje stvaritve pravi, da so izraz upora, nezadovoljstva in boja. S svojimi projekti, ki so posvečeni ekologiji, opozarja in dviga zavest o pomembnosti recikliranja, izpostavlja težave s smetišči, onesnaževanje vode itd.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord