T. R. K. | 19. 3. 2024, 15:05

Škandalozno razkritje: kar 20.000 obtožb posilstev in spolnih zlorab v bolnišnicah

Profimedia

Razkrili naravnost nedopustne podrobnosti spolnega nasilja v ustanovah, kjer bi morali v prvi vrsti skrbeti za ljudi.

V Angliji poročajo o škandalu, ki bi ga v svetovnem merilu lahko brez kančka najmanjšega dvoma opredelili kot pretresljivo: preiskava Sky News/Independent Patient 11 podkast je namreč odkrila skoraj 20.000 pritožb zaradi spolne zlorabe, nadlegovanja in posilstva, ki so vključevale tako paciente kot osebje, v več kot 30 skladih za duševno zdravje v deželi. Zlorabe naj bi potekale že od leta 2019. Situacijo je organizacija Rape Crisis England & Wales opisala kot "grozljivo" in "zaskrbljujočo", poroča Skynews. 

Poleg poziva k javni preiskavi želijo, da vlada imenuje ministra, odgovornega za varnost žensk na oddelkih za duševno zdravje, oddelke samo za ženske in odločbo, ki bi žrtvam omogočila pričanje. "Skrbi nas, da bi brez posredovanja lahko prišlo do tega, da bi spolno nasilje preprosto sprejeli kot neodpravljivo, čeprav ga je seveda mogoče preprečiti," je dejala Ciara Bergman, izvršna direktorica direktorata za sevanja, kemična in okoljska tveganja (RCE), ki je del agencije Združenega kraljestva za zdravstveno varnost. 

"Na težave glede varovanja oseb, ki so v zdravstvenem sistemu, opozarjamo že več let," še opozarja Bergman. "Zaskrbljujoče je tudi, da se tudi po pomembnem poročilu o spolni varnosti, ki ga je leta 2018 objavila Komisija za kakovost oskrbe, očitno zelo malo spremenilo. Ženske in dekleta si zaslužijo, da se počutijo varne, kjer koli so, še posebej tiste, ki so najbolj ranljive," je še izpostavila.

V ustanovah se niso uveljavili obvezni standardi varovanja

Februarja je bilo sicer razkrito, da angleška Nacionalna zdravstvena služba (NHS) v svojih ustanovah ne uveljavlja obveznih standardov varovanja.

Ministrstvo za zdravje in socialno varstvo se ni odzvalo na poziv RCE k javni preiskavi. V izjavi je tiskovni predstavnik ob tem povedal: "Ministrstvo ne dopušča ničesar in jasno je, da si mora NHS prizadevati, da so spolni napadi v službah in njihovih prostorih ne bi več dogajali."

Dodal je: "Jasno smo povedali, da pacientom ne bi smelo biti treba deliti spalnih prostorov z drugimi osebami nasprotnega spola in da bi morali imeti dostop do ločenih kopalnic ter stranišč in pričakujemo, da bodo skladi NHS upoštevali te ukrepe. Tesno sodelujemo z njimi, da bi zagotovili, da bo vsakdo, ki se zdravi v ustanovi za duševno zdravje, deležen varne in kakovostne oskrbe ter da bo zanj poskrbljeno z dostojanstvom in spoštovanjem."

Organ za preiskave varnosti zdravstvenih storitev je sicer že začel nacionalno preiskavo bolnišničnih ustanov za duševno zdravje, poroča Skynews. Tiskovni predstavnik NHS je povedal: "Več kot 250 organizacij je podpisalo prvo listino NHS o spolni varnosti, ki je bila lani uvedena v sodelovanju z zdravstvenimi sistemi in ljudmi, ki imajo na tem področju izkušnje, da bi zaposlenim zagotovili jasne mehanizme poročanja, usposabljanje in podporo ter zagotovili pristop ničelne tolerance pri obravnavi spolnih zlorab."

"NHS je jasno povedal, da ima vsak izvajalec naših storitev pravno in moralno dolžnost zaščititi paciente, prijaviti vse primere spolnega nasilja ter ustrezno ukrepati v sodelovanju s kazenskopravnim sistemom in organi za zaščito, če je prišlo do škode," je še izjavil za konec.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol