K. Ž. | 27. 11. 2023, 12:02

Priča smo neverjetnemu pojavu, ki se zgodi izjemno redko

Profimedia

Raziskovalci so sporočili, da se je ena največjih ledenih gor odcepila od tal in se začela premikati. Takšni pojavi so sicer izjemno redki.

Ena največjih ledenih gor na svetu se, po podatkih Britanske antarktične raziskave (BAS), bliža vodam Antarktike. Ledena gora, znana kot A23a, je bila prizemljena več kot 30 let. Ledena gora se je od antarktične ledene police Filchner-Ronne ločila leta 1986, vendar se je gora zataknila in več let ostala v Weddllovem morju.

A več kot očitno to ni več tako. Nedavna satelitna fotografija namreč prikazuje, da se je ledena gora, težja kot bilijon ton začela hitro premikati mimo severne konice Antarktičnega polotoka, čemur pomagajo močni vetrovi in tokovi.

Ledena gora je približno trikrat večja od New Yorka in več kot dvakrat večja Londona. Njena površina je okoli 4000 kvadratnih kilometrov. Ledena gora je tudi ena najstarejših gor na svetu.

Izjemno redko je, da se tako velika ledena gora premika, je dejal glaciolog Oliver Marsh. Ravno zaradi te redkosti bodo znanstveniki natančno spremljali premikanje gore.

Ko bo pridobivala na toku, bo ta ogromna ledena gora najverjetneje pristala v antarktičnem krožnem toku. Tok jo bo nato verjetno vodil proti južnemu Atlantiku. Prej ali slej pa se vse gore stopijo in izginejo v mogočnih vodah, poroča Guardian.

Eden od raziskovalcev Andrew Fleming je vprašal, ali je premik gore povezan z vedno višjimi temperaturami morja. A kot so dejali preostali raziskovalci, je "nastopil njen čas".

Fleming je sicer opazil premikanje gore že v letu 2020, zdaj pa se je gora ločila in začela premikati proti Južni Georgiji. Strokovnjaki so medtem opozorili, da bi lahko zasidranje gore na Južni Georgiji povzročilo veliko težav živalskem prebivalstvu. Ledena gora bi namreč milijonom tjulnov, pingvinov in drugih morskih ptic otežila običajno prehranjevanje. Tako bi živali svojim mladičem veliko težje priskrbele nujno potrebno hrano.