15. 9. 2023, 12:46 | Vir: STA

Apple v težavah: zaradi skrbi glede sevanja bo posodobil pametne telefone

Profimedia

Tehnološko podjetje zagotavlja, da sevanje ne ogroža javnega zdravja. 

Ameriški tehnološki velikan Apple bo posodobil pametne telefone iPhone 12 francoskih uporabnikov, potem ko so francoske oblasti zaradi preseženih ravni sevanj, ki jih oddajajo te naprave, odredile njihov umik iz prodaje. Tako Apple kot Pariz zagotavljata, da sevanje ne ogroža zdravja.

Francija je v torek odredila ustavitev prodaje pametnih telefonov iPhone 12, ki so na trg prispeli leta 2020. Francoska nacionalna agencija za frekvence ANFR je namreč ugotovila, da te naprave oddajajo več elektromagnetnih valov, kot je dovoljeno. "Apple mi je zagotovil, da bo v naslednjih dneh izvedel posodobitev za iPhone 12," je dejal francoski minister za digitalizacijo Jean-Noel Barrot.

Profimedia

Tako podjetje kot Barrot sta zagotovila, da sevanje ne ogroža javnega zdravja"To je povezano s specifičnim testnim protokolom, ki ga uporabljajo francoski regulatorji, in ne predstavlja varnostne skrbi," sporočili iz družbe Apple in dodali, da je naprava v skladu s pravili o emisijah po vsem svetu. Ameriški tehnološki velikan bo zato izdal posodobitev programske opreme za uporabnike v Franciji, da se naprave prilagodijo protokolu, ki ga uporabljajo francoski regulatorji.

Kot je pojasnil Barrot, bo ANFR ocenila posodobitev in se bo nato odločila, ali bo prepoved prodaje iPhonov 12 ukinila. Svetovna zdravstvena organizacija WHO je medtem sporočila, da je bilo na tem področju izvedenih več študij in da "ni bilo ugotovljenih nobenih škodljivih učinkov na zdravje, ki bi jih povzročala uporaba mobilnega telefona."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol