T. R. | 21. 2. 2024, 10:09

Neverjetna najdba: poglejte, kaj so prvič odkrili na površini asteroidov

Profimedia

Strokovnjaki so enotnega mnenja - gre za spektakularno in revolucionarno odkritje.

Na površini asteroidov so prvič odkrili molekule vode. Ugotovitve so bile objavljene v ponedeljek v reviji The Planetary Science Journal.

Astronomi menijo, da je vpliv asteroidov, ki so trčili v naš planet, morda pripomogel k prenosu vode in drugih elementov na zgodnjo Zemljo, zato lahko najdba dokazov o vodi na asteroidih potrdi to teorijo, kar dokazuje tudi nova študija. Podatki so bili zbrani z instrumentom na zdaj že opuščenem zračnem teleskopu stratosferskega observatorija za infrardečo astronomijo.

Infrardeči teleskop, imenovan SOFIA, je letel na krovu letala boeing 747SP, prirejenega za let skozi stratosfero nad 99 odstotki zemeljske atmosfere, ki blokira infrardečo svetlobo. Instrument FORCAST je astronomom omogočil, da so odkrili molekule vode na asteroidih Iris in Massalia v glavnem orbitnem pasu med orbitama Marsa in Jupitra. Oba sta od Sonca oddaljena več kot 223,1 milijona kilometrov.

Profimedia

Ugotovitve so bile objavljene v ponedeljek v reviji The Planetary Science Journal. Astronomi so se odločili za uporabo teleskopa SOFIA za preučevanje asteroidov, potem ko so z njim opazili dokaze o vodi na Luni, je povedala glavna avtorica študije dr. Anicia Arredondo, raziskovalka na jugozahodnem raziskovalnem inštitutu v San Antoniu.

Dokaze o prisotnosti vode na obeh asteroidih je že pred tem našla soavtorica študije dr. Maggie McAdam, raziskovalka v Nasinem raziskovalnem centru Ames v Mountain Viewu v Kaliforniji, pri uporabi drugega teleskopa. Vendar raziskovalci niso bili prepričani, ali je hidratacijo povzročila voda ali druga molekularna spojina, kot je hidroksil, je dejala Anicia Arredondo.

"Naša nova opazovanja s teleskopom SOFIA so dokončno potrdila, da je to, kar so videli, res voda," je dejala Anicia Arredondo in dodala: "Toda ta telesa spadajo v razred S asteroidov, kar pomeni, da so večinoma sestavljena iz silikatov in do rezultatov dr. McAdamove so domnevali, da so popolnoma suha."

Profimedia

Količina vode, ki jo je odkrila ekipa, je bila približno enaka količini vode v 12-gramski steklenici, ujeti v kubičnem metru zemlje, je dejal Anicia Arredondo, kar je primerljivo z ugotovitvijo sonde SOFIA na Luni. Teleskop je leta 2020 zaznal sled vodnih molekul v enem največjih kraterjev na južni polobli Lune. Tako kot voda, najdena na Luninem površju, je "tudi na asteroidih voda lahko vezana na minerale ter adsorbirana na silikate in ujeta ali raztopljena v silikatnem udarnem steklu", je dejala Anicia Arredondo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord