28. 4. 2022, 14:18 | Vir: STA

Avstrijsko zunanje ministrstvo tarča kibernetskega napada!

Profimedia

Avstrijsko zunanje ministrstvo je bilo, kot kaže, znova tarča obsežnega kibernetskega napada. To je razvidno iz internega elektronskega sporočila

Kot izhaja iz elektronskega sporočila, ki ga je zaposlenim na ministrstvu poslal generalni sekretar Peter Launsky-Tieffenthal, je bilo zunanje ministrstvo znova tarča kibernetskega napada.

Iz sporočila je tudi razvidno, kako obsežen je bil napad, ki je vključeval poskuse vohunjenja za zaupnimi informacijami in "uničenja našega omrežja". Prizadeta naj bi bila tudi nekatera veleposlaništva, je poročal portal ZackZack.

Zunanje ministrstvo je na vprašanje portala poudarilo, da uporabljena zlonamerna programska oprema ni imela nobenega učinka.

Kot kaže, ne gre za prvi tovrsten napad in spominja na podobne primere v preteklosti. Med drugim je v začetku leta 2020 interno elektronsko sporočilo z božičnimi voščili, ki se je izkazalo za zlonamerno programsko opremo, več mesecev povzročalo težave. Tudi takrat so bila delno prizadeta veleposlaništva.

V začetku aprila je bil kibernetski napad izveden tudi na univerzo v Salzburgu. 

Avstrijske oblasti so kot vir napada takrat osumile Rusijo, vendar so v Kremlju to zanikali, še navaja portal. Ali tudi za tokratnim kibernetskim napadom stoji državni akter, za zdaj ni znano.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel