18. 4. 2024, 20:14 | Vir: STA

V Banjaluki množičen protest proti predlogu resolucije, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici

Profimedia

V Banjaluki se je danes na poziv predsednika Republike Srbske Milorada Dodika več tisoč bosanskih Srbov zbralo na protestih proti predlogu resolucije, ki je bil v sredo v Združenih narodih vložen v proceduro in določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici.

Dodik, ki sicer zanika genocid v Srebrenici, je resolucijo označil za nesprejemljivo. "Obžalujem vsako žrtev, toda laž je, da je bilo v sedmih dneh ubitih 8000 ljudi," je dejal za radio RTRS. Opozoril je, da mednarodna skupnost želi z resolucijo Srbom naložiti zgodovinsko odgovornost.

"Tisti, ki so izvajali genocid nad našimi in drugimi ljudmi v Evropi, nam želijo prilepiti oznako, ki pripada njim," je pred tem zapisal na omrežju X in pozval k protestu proti resoluciji. Ob tem je izrazil upanje, da se ga bo udeležilo več kot 40.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesta v Banjaluki se je doslej udeležilo več tisoč ljudi iz celotne Republike Srbske, pričakujejo pa tudi avtobuse s protestniki iz Srbije, poroča sarajevski portal Klix.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Profimedia

Poslanci narodne skupščina Republike Srbske pa so danes sprejeli poročilo mednarodne komisije za raziskovanje trpljenja vseh narodov na območju Srebrenice od 1992 do 1995. Komisija, ki jo je ustanovila vlada Republike Srbske, v poročilu med drugim ugotavlja, da v Srebrenici ni bil storjen genocid, poroča portal Radio Slobodna Evropa.

Nemčija in Ruanda sta ob sodelovanju nekaterih drugih držav, vključno s Slovenijo, nedavno pripravili predlog resolucije za razglasitev 11. julija kot mednarodnega dneva spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, ki obsoja zanikanje genocida in čaščenje obsojencev za vojne zločine.

Resolucija, ki bo predvidoma v Generalni skupščini ZN potrjena 2. maja, je na neformalnih posvetovanjih poskrbela za napetosti med državami. Diplomatski viri zagotavljajo, da predlog resolucije nikjer ne obtožuje Srbov kot naroda, ampak samo posameznike, ki so odgovorni za pokol oziroma genocid v Srebrenici.

Vojska bosanskih Srbov pod vodstvom generala Ratka Mladića je leta 1995 na območju Srebrenice, ki je bilo pod zaščito ZN, v desetih dneh pobila 8732 Bošnjakov, večinoma moških in dečkov. Zločin sta kot genocid potrdila sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) in Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol