R.S. | 19. 3. 2024, 11:22

Banka po pomoti omogočila neomejen dvig denarja: ko so za to izvedeli študenti, so ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Novica se je hitro razširila po študentskem kampusu ...

Največja banka v Etiopiji se sooča s hudimi težavami. Številne njihove stranke so lahko dvigovale velike vsote denarja, ki ga pravzaprav sploh niso imele na svojem računu. Kriva je bila tehnična napaka. Da lahko iz bankomata dvignejo več denarja, kot ga dejansko imajo, je po naključju odkril eden izmed študentov na univerzi.

Novico je hitro razširil med mladimi, ki so se odpravili do bankomatov, kjer so masovno dvigovali denar. Nazadnje je početje ustavila policija, poroča BBC. Predsednik banke Abe Sano je zatrdil, da banka ni bila tarča kibernetskega napada. Poudaril je, da stranke naj ne bodo zaskrbljene, saj so njihovi računi varni in nedotaknjeni. 

Profimedia

Pozna reakcija banke

Bank of Ethiopia je pozno odreagirala - dvignjenih ali prenesenih na druge banke je bilo že okoli 40 milijonov dolarjev. Večino denarja so dvignili etiopski študenti, denar pa si banka zdaj prizadeva na vsak način povrniti. Etiopske univerze prosijo študente, da naj vrnejo denar, vendar njihove prošnje zaenkrat niso uspešne. Na univerzitetni kampus naj bi prispeli celo bančni uslužbenci, ki skušajo osebno zbirati denar. Ne glede na njihov uspeh pa bo imela največja banka v Etiopiji velike finančne izgube. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord