30. 10. 2023, 07:21 | Vir: STA

Prihaja zadnja pesem Beatlov: "Bilo je, kot da bi bil John tam"

Profimedia

Zahvaljujoč umetni inteligenci bo več kot 50 let po razpadu britanske glasbene skupine Beatles v četrtek izšla pesem, ki jo je v poznih 70. letih minulega stoletja napisal John Lennon. Po njegovem umoru je Lennonova vdova Yoko Ono posnetek izročila preostalim trem bivšim članom skupine: Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu in Ringu Starru.

Pesem Now And Then sta s pomočjo umetne inteligence dokončala McCartney in Starr desetletja po izvirnem posnetku. Skladbo bodo predstavili v četrtek ob 14. uri po srednjeevropskem času. Dan kasneje še glasbeni video. 12-minutni dokumentarec v režiji Oliverja Murraya - najbolj znan po biografski miniseriji The Rolling Stones iz leta 2022 - bo premierno predvajan na YouTubu.

Now And Then je bila ena od več skladb na kaseti, ki jo je Lennon posnel za McCartneyja leto pred svojo smrtjo. Dve drugi pesmi, Free As A Bird in Real Love, je obdelal producent Jeff Lynne in ju izdal leta 1995 in 1996. Enako so poskušali narediti tudi z Now And Then, vendar so to opustili zaradi hrupa v ozadju posnetka. Zdaj je to omogočila umetna inteligenca. Njena uporaba v glasbi je sicer predmet razprav v celotni panogi, pri čemer nekateri obsojajo zlorabe avtorskih pravic, drugi pa hvalijo njeno moč.

Profimedia

Kot v časovni kapsuli

"Tam je bil, Johnov glas, kristalno čist," je ob napovedi izdaje zadnje pesmi Beatlov dejal McCartney (81). "To je dokaj čustveno. Je pravi posnetek Beatlov," je dodal. Skupaj z bobnarjem Starrom (83) je pevec in basist McCartney delo na pesmi končal lani. Tudi Starr je vse skupaj sprejel zelo čustveno. "Bilo je, kot da bi bil John tam," je opisal.

Lennonov sin Sean Ono Lennon je povedal, da je bilo ganljivo slišati, kako sodelujeta po vseh teh letih, ko njegovega očeta ni več. Dodal je, da je to poslednja pesem, ki so jo njegov oče, Paul, George in Ringo lahko naredili skupaj. Opisal je, da se počuti kot v časovni kapsuli. Harrison, ki je umrl leta 2001, je že v 90. letih minulega stoletja posnel električno in akustično kitaro za pesem.

Beatli - Lennon, McCartney, Starr in Harrison - so se razšli leta 1970. Vsak član je nato nadaljeval svojo kariero in skupina se ni nikoli več združila. Lennon je bil ustreljen v New Yorku leta 1980, star 40 let, medtem ko je Harrison leta 2001 umrl zaradi raka na pljučih, star 58 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol