Ni. Vu. | 9. 1. 2024, 09:31

Farsa brez mednarodnega nadzora: Aleksander Lukašenko Belorusijo še dodatno potisnil v "evropsko izolacijo"

Profimedia

Belorusi se bodo februarja podali na volišča, a volitve je marsikdo že označil za popolno farso v režiji predsednika Lukašenka.

Beloruske oblasti so v ponedeljek sporočile, da ne bodo povabile opazovalcev organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE) na parlamentarne in lokalne volitve v državi, ki so načrtovane za 25. februar. To je naslednji korak avtoritarnega predsednika Aleksandra Lukašenka v zadnjih letih, s katerim želi še okrepiti svoj nadzor nad političnimi institucijami države.

"Belorusija je OSCE obvestila o svoji nameri, da ne bo povabila opazovalcev, in navedla svoje argumente in razloge," je dejal Andrej Dapkiunas, stalni predstavnik Belorusije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju. Belorusija je članica OSCE in člani njenega urada za demokratične institucije in človekove pravice so že desetletja edini mednarodni opazovalci na beloruskih volitvah.

Lukašenko je naredil vse

Ihar Karpenka, predsednik beloruske centralne volilne komisije, je dejal, da bodo volitve potekale "pod popolnim nadzorom oblasti in brez uničujočih vplivov". "Belorusija volitve izvaja predvsem zase," je dejal Karpenka, dodal pa je, da bodo beloruske oblasti povabile opazovalce iz Rusije in srednjeazijskih držav.

Od leta 1995 je OVSE vse volitve in referendume v Belorusiji označila za neustrezne svojim standardom in jih ni opisala kot pregledne ali poštene. Medtem opazovalci iz Rusije in držav zaveznic Belorusije vse glasove v državi smatrajo za demokratične …

Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu v sosednji Litvi, je pozvala Beloruse, naj bojkotirajo februarske volitve, ki jih je označila za "farso brez mednarodnega nadzora". "Režim Lukašenka je naredil vse, da bi spremembo oblasti skozi volitve v državi naredil nemogočo," je dejala Svetlana Tihanovska. 

Februarske arlamentarne volitve bodo prve po spornih predsedniških volitvah leta 2020, ki so Lukašenku prinesle šesti mandat in sprožile nezabeležen val množičnih protestov po državi. Vlada Lukašenka je na proteste odgovorila s kruto represijo, pri čemer je aretirala več kot 35.000 ljudi. Številni so bili brutalno pretepeni s strani policije in bili prisiljeni zapustiti državo. 

Profimedia

Letošnje volitve bodo potekale v okviru nadaljnjih represij, pri čemer ostaja več kot 1500 političnih zapornikov za rešetkami, vključno z voditelji opozicijskih strank in slavnim zagovornikom človekovih pravic ter dobitnikom Nobelove nagrade za mir leta 2022 Alešem Bjaljackijem.

Beloruske oblasti so prav tako izvedle ponovno registracijo političnih strank v državi s 9,5 milijona prebivalcev, pri čemer so podelile pooblastila le štirim pro-vladnim strankam od 15, ki so delovale v državi na začetku prejšnjega leta. Pričakovano je, da se opozicijski politiki ne bodo uvrstili na volilni seznam.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol