14. 10. 2023, 19:43 | Vir: STA

Številni protesti v evropskih državah: "Končajte pokol" (FOTO)

Profimedia

Protestniki so nosili palestinske zastave in opozarjali na nepravično ofenzivo. 

V številnih evropskih mestih potekajo protesti v podporo Palestincem. Protesti med drugim potekajo v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem in v Italiji, udeleženci pa izražajo podporo Palestincem pred pričakovano izraelsko kopensko ofenzivo na območje Gaze po vdoru Hamasa v Izrael prejšnjo soboto.

Na ulicah Londona se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so nosili palestinske zastave in transparente z napisi kot so "svoboda za Palestino", "končajte pokol" in "sankcije proti Izraelu."

Profimedia

Londonska policija je pred napovedanim protestom opozorila, da bo aretirala vsakogar, ki bo izražal podporo skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas. Podobni protesti so potekali tudi v Manchestru in Edinburghu na Škotskem. Protestniki v Londonu so šli tudi mimo sedeža britanske vlade in vzklikali gesla proti premierju Rishiju Sunaku, ki je skupaj z ZDA in drugimi vladami po napadih Hamasa, ki so zahtevali več kot 1300 življenj, izrazil podporo Izraelu.

Profimedia

Britanska policija poroča o porastu antisemitskih incidentov, v Sussexu pa je policija aretirala 22-letnico, ki je izražala podporo Hamasu. Hamas v Veliki Britaniji velja za teroristično organizacijo, za izražanje podpore pa je zagrožena kazen celo do 14 let zapora.

"Če verjameš v mednarodno pravo, če verjameš v človekove pravice, moraš obsoditi to, kar izraelska vojska počne v Gazi," je protestnikom na zborovanju v Londonu povedal nekdanji vodja opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn.

Okrog 700 protestnikov se je zbralo tudi v nemškem Düsseldorfu. V drugih večjih nemških mestih, kot so Berlin, Frankfurt in München, pa so proteste zaradi strahu pred nasiljem prepovedali. Okoli tisoč ljudi se je zbralo v Koebenhavnu na Danskem. Italijanska tiskovna agencija Ansa pa poroča, da se je v Milanu zbralo okrog 3000 ljudi, ki so izražali podporo Palestincem, v Torinu okoli 2000, v Firencah pa 400. Tako kot drugje so nosili palestinske zastave in transparente ter vzklikali gesla v podporo Palestincem.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol